Pizze na patyku

Amerykańska na grubym i puszystym cieście? A może włoska na cienkim placku z minimalną ilością składników? Sposobów na przyrządzenie pizzy jest wiele i pochodzą z prawie każdego zakątka świata. Jeśli lubimy kulinarne fantazje na temat tego pysznego dania, możemy zamienić się w domowego pizzaiolo i spróbować przepisu na pizzę na patyku z salami, w towarzystwie Ketchupu Premium bez cukru firmy Roleski.

Pizza od zawsze idealnie sprawdza się zarówno jako szybka przekąska, jak i pomysł na obiad lub kolację. Jest również doskonałą opcją na posiłek na wynos – wystarczy zapakować kawałek i zjeść ze smakiem w szkole czy pracy. W pizzy wspaniałe jest to, że możemy ją przyrządzać za każdym razem zupełnie inaczej, dopasowując jej recepturę do aktualnego pomysłu i zachcianek. Połączenie słonego ze słodkim? Nie ma problemu! A może dodatek czegoś ostrego? Jak najbardziej! W domowej pizzy nie może jednak zabraknąć aromatycznych sosów, które podkręcą ulubiony smak tego dania. A gdyby podać pizzę… na patyku – z dodatkiem Keczupu Premium bez cukru od Roleski?

Pizza na patyku to zaskakująca propozycja, którą możemy poczęstować naszych najbliższych podczas spotkań towarzyskich lub wieczornego maratonu filmowego. Zachowuje smak pizzy z salami, jednak jej sposób podania jest niecodzienny, dlatego na długo zapada w pamięci.

Pizze na patyku z ketchupem Premium od Roleski (10 porcji)

Ciasto na pizzę:

  • 15g świeżych lub 7g suszonych drożdży
  • 120ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200g mąki pszennej, najlepiej typu 00
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • 100g małych plasterków salami
  • Ketchup Premium Roleski
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • semolina
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek miski. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  3. W tym czasie namaczamy patyczki do szaszłyków, by nie przypaliły się w piekarniku.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm.
  6. Smarujemy całą powierzchnię ketchupem, oprószamy równomiernie ziołami. Kroimy w pasy o szerokości 3 cm. Każdy pasek składamy wzdłuż na pół.
  7. Na każdy patyczek, w regularnych odstępach, nabijamy po pięć złożonych w ćwiartki plasterków salami. Oplatamy patyczki z wędliną paskami pizzy.
  8. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy semoliną.
  9. Pieczemy przez około 10 minut, podajemy z ketchupem i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *