Podlaska babka ziemniaczana

Podlaska babka ziemniaczana

0 0

Świąteczny stół obfituje w niezwykłe przysmaki. Ich wygląd i charakter zmienia się w zależności od regionu, jednak wielu z nas kojarzy Wielkanoc z babką. Klasycznie pojawia się ona w wersji słodkiej – z lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Czas jednak na babkową rewolucję!Podlaska babka ziemniaczana zaskoczy Twoich bliskich niezwykłym smakiem

Podlaska babka ziemniaczana – składniki:

– 400 g sera Gouda MSM Mońki

– 1,5 kg ziemniaków

– 150 g boczku wędzonego parzonego

– 150 g kiełbasy wędzonej

– 3 jajka

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka kurkumy

– sól, pieprz, majeranek do smaku

Podlaska babka ziemniaczana – wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Brat bies Marka Weissa w księgarniach
Next post Wiosna w stylu biker