Pomysł na obiad: Placki ziemniaczane z gulaszem
Czas czytania:1 min

Pomysł na obiad: Placki ziemniaczane z gulaszem

0 0

Placki ziemniaczane to pyszne danie, które przygotujesz bez problemu. Są super alternatywą dla kotletów, błyskawiczne w przygotowaniu w tzw. chwili, gdy się coś chce przegryźć

Składniki na placki:

  • ziemniaki
  • mąka
  • sól, pieprz
  • jajka
  • cukier, śmietana lub jogurt naturalny, co kto lubi
  • olej do smażenia

Składniki na gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki mąki
  • cebula
  • mąka
  • pieprz, sól do smaku
  • Sposób przygotowania:

Placki:

Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Należy je zetrzeć na tarce przy użyciu małych oczek. Kolejnym etapem jest dodanie jajka, mąki i śmietany. Tak przygotowaną masę doprawiamy – w celu tym powinniśmy użyć soli i pieprzu. Całość mieszamy.

Gulasz:

Mięso kroimy w kostkę o grubości 2 centymetry. Doprawiamy do smaku pieprzem, sola, czerwona ostrą papryka, czosnkiem granulowanym. Mięso smażymy do uzyskania ciemnobrązowego koloru. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przekładamy do garnka z dwoma szklankami wody dusimy ok. 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolę czerwona, groszek. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy do mięsa. Całość dusimy ok. 15 minut. W miseczce mieszamy mąkę z wodą, przelewamy przez sitko, aby wyeliminować krupy. Do miseczki dodajemy dwie łyżki naszego sosu, mieszamy i wlewamy do garnka. W ten sposób zagęszczony sos, powinien pozstać na ogniu do zagotowania.

Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Po wyjęciu wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, który wchłania nadmiar tłuszczu. Podajemy z gulaszem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Latem uwolnij spojrzenie!
Next post Jajecznica na 5 sposobów