Pory w kubraczku z szynki

Pory w kubraczku z szynki

0 0

Jesień to świetny okres na dania warzywne, a zapiekankę zawsze łatwo i szybko przygotować…Więc pora na pory!

Przepis na  4 porcje. Składniki:
kilogram ziemniaków
80 dag porów
20 dag szynki
15 dag sera żółtego w plasterkach (może być  Greyerzer  ze Szwajcarii  – jeden z najbardziej znanych szwajcarskich serów górskich, Inn nazwa Gruyere (produkowany we Francji), oraz we Włoszech, znany jako Gruviera, lub inny ser o słono-pikantnym smaku)
15 dag śmietany 18%
120 ml mleka
Sól, świeżo starta gałka muszkatołowa, gałązki tymianku, ewentualnie chili, lub pieprz cayenne

Gotować ziemniaki pokrojone w kawałki przez około 20 minut. Pokrojone na kawałki pory, gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 7 minut, po czym zahartować pod strumieniem zimnej wody. Szynkę pokroić w cienkie plasterki i owinąć nią pora wraz z plasterkiem sera, na ser położyć kolejny kawałek szynki. Ugotowane ziemniaki rozgnieść, pomieszać ze śmietaną i mlekiem, tak by wyszło purée.  Masę ziemniaczaną położyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć pory, na wierzchu, posypać tymiankiem. Zapiekankę wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 200°C na około 20 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Niepowszedni T-shirt
Next post Kieszonki z kurczaka