Poznaj przepis na zupę krem z kurek i czosnku
Czas czytania:1 min

Poznaj przepis na zupę krem z kurek i czosnku

0 0

Późne lato i początek jesieni to czas grzybobrania! W tym roku aura wyjątkowo sprzyja miłośnikom grzybów – w latach pyszne skarby można znaleźć w ogromnych ilościach i przygotować z nich wyśmienite potrawy. Zupa krem z kurek oraz czosnku to pełna smaku i aromatu propozycja Appetity na pierwsze chłodniejsze dni. Prosta w przygotowaniu, pachnąca grzybami i ziołami, doda energii podczas pierwszych jesiennych dni

Dorodne borowiki, okazałe podgrzybki, maślaki i rydze właśnie teraz można znaleźć w wielu polskich lasach. Poranny „wypad na grzyby” to pyszna zabawa i doskonała forma relaksu na łonie natury w gronie rodziny i znajomych. Z myślą o wszystkich wspaniałościach, które można przygotować, aż chce się odkrywać kolejne zakamarki lasu w poszukiwaniu kolejnych okazów!

Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych gatunków grzybów są kurki. Niewielkie, delikatne w smaku, doskonale pasują do jajecznicy, sosów, farszów, a także… jako główny składnik oryginalnych zup. Aksamitna zupa krem z kurek i czosnku, z dodatkiem Słodkiej papryki, pikantnego Pieprzu czarnego, orientalnej Gałki muszkatołowej i aromatycznej natki Pietruszki, to przepis Appetity na aromatyczny jesienny lunch. Warto wykorzystać sezon na grzyby i przyrządzić danie pełne głębi smaku.

Zupa krem z kurek i czosnku

Składniki:

– 800 ml wody

– 20 dag kurek

– 4 ząbki czosnku

– 3 ziemniaki

– 1 łyżka oliwy

– 1 łyżeczka masła

– sól

– Pieprz czarny mielony Appetita

– Papryka słodka Appetita

– Pietruszka suszona nać Appetita

– Gałka muszkatołowa Appetita

Przygotowanie:

Oczyść kurki, obierz i umyj czosnek oraz ziemniaki. Większe grzybki przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Czosnek i ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło z oliwą, wrzuć czosnek do zrumienienia, dodaj większą część kurek, następnie ziemniaki i podsmaż całość przez ok. 5-6 minut. Dolej wodę, przypraw do smaku Pieprzem Czarnym, Papryką słodką i Gałką muszkatołową Appetita i gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zmiksuj. Wlej zupę do talerzy, ułóż po kilka kurek. Posyp Pietruszką Appetita.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post W ciąży u stomatologa – fakty i mity
Next post Tabletowa edukacja