Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

0 0

Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki  konopnej Ol’Vita
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi  siewnej do posypania chleba

Przygotowanie

  • Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
  • Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut 
  • Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wierzch posypać ziarnami konopi
  • Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 – 35°C
  • Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
  • Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka:

Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zaburzenia integracji sensorycznej – jakie objawy mogą wystąpić u naszych dzieci?
Next post PEG-i, SLS-y, parabeny Z encyklopedii szkodliwych składników kosmetycznych