Przepisy z okazji Dnia Dziecka
Czas czytania:1 min

Przepisy z okazji Dnia Dziecka

0 0

Świetnym pomysłem na spędzenie Dnia Dziecka  razem z dziećmi może być zorganizowanie pikniku z własnoręcznie przygotowanymi łakociami. California Prune Board we współpracy z blogerką kulinarną Crust&Dust przygotowała dwa, niesamowite przepisy na ten wyjątkowy dzień. Śliwkowe masło orzechowe oraz drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą.

Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

Składniki:
Ciasto:

  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50g rozpuszczonego masła

Nadzienie:

  • 100 g śliwki kalifornijskiej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 30 patyczków do lodów

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Śliwki i masło z czekoladą miksujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mieszamy do powstania lśniącej, jednolitej masy odchodzącej od ręki. Zajmie to około 5 minut. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 45 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o długości kartki A4 i szerokości połowy kartki A4. Każdy arkusz ciasta smarujemy śliwką z czekoladą. Zawijamy w ciasny rulon. Rulon kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Układamy je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut – do zezłocenia. Gotowe bułeczki delikatnie nacinamy od spodu i wkładamy patyczek od lodów.

Śliwkowe masło orzechowe

Składniki:

  • 200g prażonych niesolonych fistaszków
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100g śliwki kalifornijskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odcedź. Do malaksera wrzuć orzechy, olej kokosowy, śliwki i cynamon. Miksuj około 5 minut, aż powstanie jednolita masa. Gotowe masło przełóż do słoiczka. Podawaj z krakersami, paluszkami lub pieczywem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zęby jak malowane
Next post Renesans robótek ręcznych