Przepisy z oliwą w tle
Czas czytania:2 min

Przepisy z oliwą w tle

0 0

Oliwa jest bardzo zdrowa i powinna na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Przedstawiamy przepisy z oliwą w tle, które z powodzeniem można stosować w codziennym menu

Śniadanie: Sadzone jajka z pełnoziarnistym tostem

Składniki:

Kromka pełnoziarnistego pieczywa tostowego

1,5 łyżeczki delikatnej oliwy z oliwek Carbonell

2 jajka

Sól i słodka papryka

Przygotowanie:

Na niewielką rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i po chwili wbijamy jajka. Smażymy ok. 3 minut, do momentu ścięcia się białka i zarumienienia brzegów jajek. Doprawiamy do smaku solą i słodką papryką, która doda kolorowego akcentu. Tradycyjne masło na pieczywie zastępujemy poprzez rozlanie na brzegu talerzyka 0,5 łyżeczki oliwy i zbieranie jej za pomocą chleba.

Lunch: Sałatka caprese

Składniki:

3 listki sałaty karbowanej sałaty

Pomidor

Parę sztuk mini mozzarelli

Łyżeczka oliwy Extra Vergine Originale Bertolli

Sól, pieprz

Bazylia

Przygotowanie:

Myjemy warzywa, bazylię i odkładamy do osuszenia. Pomidora kroimy na plasterki i układamy na talerzu obok zwiniętej w rożek sałaty. Dodajemy kuleczki mini mozzarelli i skrapiamy wszystko łyżeczką oliwy. Doprawiamy danie solą i pieprzem, opcjonalnie można ozdobić listkiem bazylii.

Obiad: Penne z kurczakiem i kurkami

Składniki:

60g pełnoziarnistego penne

100g piersi z kurczaka

4 kurki

2 łyżeczki oliwy Carbonell

2 łyżki startego sera żółtego

Pół szklanki śmietany

Sól, pieprz, ostra papryka

Bazylia

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu producenta. Pierś kurczaka kroimy na niewielkie paski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i po jej rozgrzaniu, dodajemy kurczaka. Gdy mięso będzie miało lekko złoty kolor, dodajemy kurek i smażymy aż zmiękną. Zmniejszamy płomień pod patelnią i dodajemy osączony ugotowany makaron oraz śmietanę i co jakiś czas mieszamy. Po ok. 5 minutach można serwować danie na talerzu. Gotową porcję posypujemy serem i ozdabiamy bazylią.

Kolacja: Lekkie gazpacho

Składniki:

3/4 kg pomidorów

2 czerwone papryki

Świeży ogórek

Czerwona cebula

250 ml bulionu drobiowego

Łyżka oliwy Extra Vergine Bertolli Originale

3 łyżki octu z białego wina

2 ząbki czosnku

4 duże listki bazylii

Sól, pieprz, chilli

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy warzywa. Pomidory należy sparzyć i obrać. Papryki czyścimy z pestek i kroimy na kawałki. W dalszej kolejności kroimy świeżego ogórka i cebulę. Wszystkie warzywa przekładamy do miksera, dodajemy czosnku, oliwy, octu i bazylii. Wlewamy bulion, sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotowy chłodnik wstawiamy na 2–3 godziny do lodówki. Opcjonalnie można dodać kilka kostek lodu. Przed podaniem dekorujemy danie paroma kroplami oliwy i listkiem bazylii. Gazpachio może być serwowane ze złocistymi grzankami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Panna z dobrego domu – recenzja
Next post Moja łódka, czyli zwierzenia szaleńca – recenzja