Rukola – smacznie i zdrowo na talerzu
Czas czytania:1 min

Rukola – smacznie i zdrowo na talerzu

0 0

Coraz więcej osób przywiązuje wagę nie tylko do walorów smakowych spożywanych posiłków, ale także do ich wartości energetycznej, pochodzenia składników czy też stopnia ich przetworzenia. Chcemy jeść zarówno smacznie jak i zdrowo! Zaczynamy być coraz bardziej świadomi tego, że spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale także poprawia nasze samopoczucie

Dietetyczne posiłki często kojarzą nam się z wieloma wyrzeczeniami, nudnymi smakami i czasochłonnością w przygotowaniu. Sukces zdrowego posiłku tkwi w dobraniu odpowiednich składników, które są smaczne, świeże i pełne witamin. Przygotowanie takiego dania nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi przy kuchennym blacie. Wystarczy umiejętnie połączyć ze sobą kilka prostych składników. Jednym ze sprawdzonych pomysłów na szybki posiłek są wszelkiego rodzaju sałatki. Są proste w przygotowaniu, a na talerzu możemy połączyć ulubione warzywa i dodatki. Przygotowując taki posiłek, warto zamiast zwykłej zielonej sałaty wybrać np. rukolę, która jest bogactwem błonnika, wapnia, żelaza, witamin A, C i K. Te składniki wpływają na zwiększenie odporności naszego organizmu, zapobiegają anemii i osłabieniu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Na kolację lub lunch w pracy możemy przygotować lekką sałatkę z suszonymi pomidorami. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali tylko kilku produktów:

opakowania rukoli,

parmezanu (w kawałku),

garści oliwek, garści orzechów pinii,

opakowania suszonych chipsów pomidor z bazylią i oregano (np. Crispy Natural);

1 łyżeczki soku z cytryny;

5 łyżek oliwy z oliwek;

1 łyżeczki musztardy dijon,

przypraw: soli, cukru i ulubionych ziół.

Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Polega jedynie na wymieszaniu ze sobą umytej i wysuszonej rukoli z pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Całość polewamy domowej roboty sosem vinegrette, który powstaje z wymieszania 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki musztardy dijon, 1 łyżeczki soku z cytryny, soli, cukru i ziół. Sałatkę posypujemy parmezanem startym na grubej tarce.

Sałatka idealnie pasuje do grillowanych mięs lub ryb, świetnie sprawdzi się także jako lekka przekąska w ciągu dnia. Zawiera produkty, które dodadzą nam energii na kilka godzin, skutecznie poprawią nasze samopoczucie i wzmocnią naszą odporność.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Dobieramy bieliznę do figury
Next post Sałatka makaronowa „koktajl z krewetek”