Ryby i owoce morza prosto z grilla
Czas czytania:2 min

Ryby i owoce morza prosto z grilla

0 0

Polacy bardzo często grillują. Jednak menu spotkań przy ruszcie na ogół wygląda tak samo. Kiedy nam i naszym gościom znudzi się już karczek czy kiełbasa, najlepiej przerzucić się na równie smaczne, ale zdrowsze ryby i owoce morza. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą na przyrządzenie dań inspirowanych kuchnią śródziemnomorską

Dieta bogata w ryby i owoce morza należy do jednej z najzdrowszych. Wszystko dzięki temu, że zawierają one wysokowartościowe białko oraz inne cenne pierwiastki, takie jak: jod, selen, wapń, fluor czy witaminy z grupy B. Dodatkowo bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Częste spożywanie owoców morza przyczynia się do zapobiegania miażdżycy oraz obniżenia poziomu cholesterolu.

Łosoś z chilli

Łosoś należy do jednej z najtłustszych ryb. Z tego powodu jest też łatwy do przyrządzenia, zarówno na grillu, patelni, jak i w piecu. Najlepiej jest go podawać w towarzystwie warzyw i cytryny. Podczas przygotowywania łososia, nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu.

Składniki:

  • Łosoś
  • Papryka chili marki Kühne
  • Czerwona papryka
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • Listek bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj na tarce, a z pozostałości wyciśnij sok. Łososia polej sokiem z cytryny, dodaj startą skórkę, natkę, sól i pieprz. Natrzyj wszystkim dokładnie rybę i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie pokrój paprykę czerwoną i chili. Łososia grilluj ok. 15 minut. Gotową rybę ułóż na warzywach. Udekoruj bazylią.

Dorsz z tymiankiem

Dorsz należy do gatunku ryb morskich dostępnych przez cały rok. Posiada mało ości, a jego właściwości mają stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Często ryba ta jest traktowana jako zamiennik mięsa pochodzącego z ptaków i ssaków, ze względu na dużą ilość pełnowartościowego białka.

Składniki:

  • Dorsz
  • Cytryna
  • Świeży tymianek
  • Dressing włoski marki Kühne
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę. Sól wymieszaj razem z pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanym tymiankiem, dressingiem i startą skórką. Marynuj w tej mieszance rybę przez godzinę. Grilluj ok. 15 minut w zależności od grubości ryby.

Krewetki z kaszą

Krewetki to bardzo uniwersalna potrawa – są doskonałe zarówno do dań z makaronem, w zupach czy sałatkach. Można również przygotować je na wiele sposobów. Smażone, gotowane czy grillowane – za każdym razem ich mięso jest pyszne i co najważniejsze, mało kaloryczne.

Składniki:

  • Natka pietruszki
  • Krewetki
  • Cytryna
  • Kasza
  • Dressing Enjoy Kremowa Cebulka marki Kühne
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki marynuj przez godzinę w soku z cytryny i posiekanej pietruszce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Grilluj po kilka minut z każdej strony. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wysyp kaszę na talerz i połóż na wierzch krewetki. Podawaj w towarzystwie dressingu.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wakacyjny niezbędnik małego podróżnika
Next post Wszystko o biżuterii do grawerowania