Sakiewki z ciasta francuskiego z jajkiem, serem aldamer

Zastanawiasz się czym zaskoczyć gości lub rodzinę? Masz ochotę na pyszną przekąskę, którą zrobić szybko, a do tego przepis na nią nie jest skomplikowany? Spróbuj sakiewki z ciasta francuskiego!

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego

Nadzienie:

150ml śmietanki 30%

100g sera aldamer MSM Mońki

100g sera pleśniowego lazur

100g papryki zielonej pokrojonej w kostkę

6 żółtek

Do smaku: sól, pieprz młotkowany, oregano, bazylia

Dodatkowo:

70g oliwek czarnych

70g pomidorków koktajlowych

1 pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Ser żółty ścieramy na tarce Ariete. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą.

Piec nagrzewamy do 180*C. Arkusz ciasta dzielimy na 6 części. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na środku każdego ciastka kładziemy kubek z wodą; w ten sposób wyrosną nam tylko brzegi ciasta. Wkładamy do pieca na 10 minut. Po wyciągnięciu ściągamy kubek i papier z wierzchu.

Do każdej sakiewki wkładamy nadzienie, na wierzchu układamy oliwki i pomidorki koktajlowe. Piec nagrzewamy do 200*C, wkładamy ciastka jeszcze na 7 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Źródło przepisu: Ariete, MSM Mońki

Autor zdjęcia: www.dwor-korona.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *