Sernik świąteczny prostszy niż myślisz
Czas czytania:2 min

Sernik świąteczny prostszy niż myślisz

0 0

Co sprawia, że sernik króluje na bożonarodzeniowym stole? Jego ponadczasowy smak  i tradycyjny sposób przygotowania. Te dwie rzeczy powodują, że jest on bezkonkurencyjnym świątecznym wypiekiem. Wystarczy skorzystać z kilku trików, by szybko przygotować pyszny sernik i zachwycić jego smakiem całą rodzinę.

Sernik świąteczny – patenty na wagę smaku

Puszysty i kremowy sernik na święta to marzenie wielu gospodyń domowych. Aby ciasto przybrało odpowiednio lekką i tym samym puszystą formę, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka. Równie ważna w przypadku sernika jest jego wilgotność. Idealny powinien po prostu rozpływać się w ustach. Tutaj z pomocą przychodzą dodane do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Nadadzą one sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny. – Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są suche  i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy tylko rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie świątecznego wypieku.

 

Przepis na prosty sernik świąteczny

Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru
  • jajko
  • żółtko
  • 80 g Masła Ekstra Piątnica

Sposób przygotowania spodu

Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.

Masa serowa

Składniki

  • kilogram Twarogu Sernikowego Piątnica
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica
  • ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka rodzynek

Sposób przygotowania masy serowej

Najpierw zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek  i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zakupy przedświąteczne czas zacząć!
Next post Zadbaj o siebie przed Świętami!