Słodka Wielkanoc
Czas czytania:2 min

Słodka Wielkanoc

0 0

Słodkie wypieki są nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnych. Lukrowana baba, bogato zdobiony mazurek, puszysty sernik – bez tych pysznych ciast trudno wyobrazić sobie idealne święta. Oprócz popisowych słodkości, warto sięgnąć również po inspirujące receptury, których sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach, m.in… w cukrze! Diamant podpowiada, jak wyczarować wielkanocne desery marzeń

Może w tę Wielkanoc zaskoczysz gości ciasteczkami marmurkowymi w wydmuszkach albo marchewkowymi muffinkami z likierem jajecznym? Te oryginalne pomysły na przekąski podczas Świąt z pewnością podbiją serce i podniebienie niejednego miłośnika słodkości!

Małe ciasteczka marmurkowe w foremkach – na 12 wydmuszek

Składniki:

  • 2 jajka
  • 75 g masła lub margaryny
  • 75 g DIAMANT Cukier Drobny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1-2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 10 pustych skorupek po jajkach (wydmuszki)

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, jajek, cukru drobnego i waniliowego oraz proszku do pieczenia przygotować ciasto, a następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać kakao, kawę i 2 łyżki wody. Przygotować wydmuszki, zostawiając większy otwór na górze. Wydmuszki wymyć zimną wodą i do każdej wlać odrobinę oleju- rozprowadzić po wnętrzu skorupki. Każdą z wydmuszek owinąć folią aluminiową i umieścić w foremce na muffiny. Wydmuszki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem- maksymalnie do wysokości 2/3. Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze między 180 – 200 stopni Celsjusza.

Marchewkowe muffinki z likierem jajecznym

Składniki:

  • 50 g siekanych migdałów
  • 300 g marchewki oczyszczonej
  • ½ laska wanilii
  • 5 jajek
  • 250 g DIAMANT Cukier Gruba Rafinada
  • 150 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 75 g mielonych migdałów
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 ml oleju

Kremowe przybranie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki stołowe likieru jajecznego
  • 70 g DIAMANT Cukier Puder

Sposób przygotowania:

Muffinki:

Siekane migdały delikatnie uprażyć na średnio nagrzanej patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z wanilii. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Ciasto włożyć do kolorowych papilotek i ułożyć na blasze do pieczenia muffinek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.

Kremowe przybranie:

Wymieszać mascarpone, likier i cukier puder Diamant na gładką, jednorodną masę.

Nasza rada:

Uszy zająca przygotowane są z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę uformować w odpowiedni kształt na folii aluminiowej i schować do lodówki do momentu, aż stwardnieją. Jeżeli muffinki mają być przygotowane dla dzieci- likier można zastąpić śmietanką.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek
Next post Przepis na udane Święta