Sojowa tortilla
Czas czytania:1 min

Sojowa tortilla

0 0

Soja. Są jej zwolennicy, są jej przeciwnicy, ale nie ulega wątpliwości, że ta niepozorna roślina kryje w sobie wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Jest prawdziwą kopalnią witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Zawiera też duże ilości białka, dzięki czemu może być doskonałą alternatywą dla mięsa

Jednak większość z nas, nawet zdając sobie sprawę z jej wielu zalet, uważa soję za mało wyrazistą, mdłą papkę, która nie smakuje najlepiej. Nic bardziej mylnego, gdyż odpowiednio przygotowana i przyprawiona potrawa sojowa, smakuje tak jak potrawy mięsne. Rozpoczynając przygodę z daniami sojowymi warto na początek wybrać, takie, które są proste do ugotowania.

W sklepach można kupić kotlety sojowe, których przygotowanie jest równie proste jak tych mięsnych. Rozpoczynamy od 15-minutowego gotowania soi. Gorąca woda sprawi, że będzie ona miękka i gotowa do przygotowania potrawy. Aby nadać jej odpowiedni smak, do wrzątku możemy dodać np. kostkę rosołową. Następnie kotlet sojowy najpierw obtaczamy w jajku z odrobiną mleka, a potem w bułce tartej. Na koniec, smażymy na patelni z dwóch stron.

Tak przygotowane kotlety sojowe z pewnością zaskoczą smakiem nawet największych sceptyków.

Jeśli pierwsze sojowe doświadczenia już za nami i mamy ochotę na prawdziwe kulinarne szaleństwo zachęcamy do skorzystania z gotowych dań sojowych. W małym pudełku znajdziemy wszystkie potrzebne składniki do przygotowania orientalnej potrawy.

Składniki:

1 opakowanie dania sojowego Kebab Orico

2 szt. placków tortilla

1 sałata

2 pomidory

1 cebula

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Zawartość torebki z krajanką sojową wsypujemy do 120 ml wrzątku i pozostawiamy na 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie miękką krajankę smażymy na rozgrzanym oleju, aż do momentu „zarumienienia” potrawy. W międzyczasie drobno kroimy sałatę, pomidory i cebulę. Na sam koniec przygotowujemy sos czosnkowy. Zawartość saszetki z opakowania łączymy z 3 łyżkami majonezu i 3 łyżkami jogurtu naturalnego i mieszamy, aż będzie miał jednolitą konsystencję. Tak przygotowane składniki wykładamy na tortillę i polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy i danie gotowe!

Przygotowanie potrawy nie zajmie nam więcej niż 20 minut, a jej smak doceni cała nasza rodzina.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Siedem lat później – recenzja
Next post Hity z kalafiora