Sprawdzone sosy do placków ziemniaczanych
Czas czytania:2 min

Sprawdzone sosy do placków ziemniaczanych

0 0

Placki ziemniaczane to ulubiona potrawa małych i dużych. Prawdziwi smakosze mogą jeść je codziennie. Sposobem na urozmaicenie tego ziemniaczanego dania jest sos

Sos pieczarkowy

  • 20 dag pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 kostka drobiowa
  • 1 łyżka margaryny
  • pieprz, sól
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • pół szklanki zimnej wody

Pieczarki obieramy, kroimy na talarki. Nastepnie podsmażamy na margarynie w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia.

Sos grzybowy

  • 4 dag grzybów suszonych
  • cebula
  • 5 dag margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • pół szklanki śmietany
  • pieprz
  • sól

Grzyby zalać wodą i pozostawić na około 5 godzin. Po tym czasie ugotować w tej samej wodzie. Następnie grzyby wyjąć, osuszyć i drobno pokroić i znów połączyć z wywarem. Cebulę obrać i posiekać, a później usmażyć na margarynie. Dodać mąkę, zasmażyć i dodać do grzybów. Całość zagotować. Doprawić przyprawami i śmietaną.

Sos węgierski

  • mięso gulaszowe wołowe ponad pół kilo
  • mięso wieprzowe gulaszowe ponad pół kilo (razem 1kg 300g plus minus)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 cebule
  • 1kg pieczarek
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: ostra i słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz.
  • śmietana 36% do polania placków

Mięso umyj i pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie, podlewając wodą, pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie sie miękkie. Wołowine posyp sodą oczyszczoną, żeby szybciej zmiękła. Dodaj do mięsa czosnek i przyprawy. Cebulę obież i rozdrobnij w blenderze lub pokrój na drobno. Paprykę oczyśc i pokrój, przypraw pieprzem i solą. Pieczarki pokrój i przesmaż. Na rozgrzanym tłuszczu duś pokrojoną cebule, pieczarki i paprykę. Połącz z mięsem. Wszystko duś pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. Dodaj pomidor pokrojony w kostkę i duś przez 10 min.

Sos mięsny

  • kiełbasa szynkowa 50 dag
  • pomidory bez skórki 1 puszka
  • bulion warzywny 1|2 litr
  • cebula 1 sztuka
  • sól czosnkowa
  • pieprz kolorowy
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka

Kiełbasę pokroić w kostkę . Do gotującego się bulionu dodajemy pomidory z puszki. cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gotujemy do rozpadnięcia się pomidorów lub można zmiksować . Dodajemy kiełbasę , doprawiamy do smaku , solą , pieprzem , sosem sojowym. Gotujemy 5 minut . Posypać siekana natką pietruszki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sprawdzony przepis na ciasto na pizze
Next post Risotto z pomidorami malinowymi i krewetkami