Świąteczne przepisy
Czas czytania:6 min

Świąteczne przepisy

0 0

Boże Narodzenie to czas, kiedy w kuchni mieszają się zapachy i aromaty. Polacy coraz chętniej sięgają po nowe smaki,przygotowaliśmy na ten wyjątkowy czas, sześć oryginalnych świątecznych przepisów z wykorzystaniem śliwki kalifornijskiej

Świąteczne przepisy

Korzenna granola ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 70 g migdałów
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek miodu (zależnie od stopnia słodkości)

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie, migdały i orzechy włoskie posiekaj na większe kawałki. Kaszę gryczaną podpraż na suchej patelni ok. 5 – 7 minut. Do głębszej misy wrzuć płatki owsiane, kaszę gryczaną, posiekane śliwki kalifornijskie, migdały, orzechy włoskie, dodaj przyprawy, olej kokosowy oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na blasze ułóż papier do pieczenia, wysyp mieszankę, rozłóż równomiernie, piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, funkcja termoobieg przez 40 minut. W trakcie pieczenia przemieszaj granolę kilka razy dla lepszego wysuszenia wszystkich składników.

Pasztet z kaczki w galaretce ze śliwek kalifornijskich

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Składniki:

 Pasztet:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 udka kacze
  • 1 udko kurze
  • 350 g wątróbki z kaczki lub innej drobiowej
  • 150 g surowego boczku
  • Ok. 500 ml mleka
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • Gałka muszkatołowa
  • Szczypta cukru trzcinowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 szalotki
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 1 kieliszek koniaku lub brandy
  • Sól, pieprz
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Galaretka:

130 g śliwki kalifornijskiej

Ok. 500 ml wody

100 ml czerwonego wina

1 gwiazdka anyżu

2 łyżki miodu

2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Wątróbki oczyszczamy z błonek i żyłek i zalewamy mlekiem. Udka z kurczaka i kaczki oraz surowy boczek zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, tymianek i ziele. Dokładamy obraną marchewkę, pietruszkę, przypaloną na suchej patelni cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Całość gotujemy pod przykryciem. Po ok. 40 minutach od zagotowania wyciągamy boczek, a resztę przyprawiamy pieprzem , solą i gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie i zacznie odchodzić od kości. Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni, przesmażamy na nim pokrojone szalotki, posypujemy je cukrem i jak będą szkliste ściągamy je z patelni. Następnie rozgrzewamy kolejną porcję masła, a na niej przesmażamy osuszone z mleka wątróbki. Wątróbki smażymy tak, by w środku pozostały różowe. Na koniec podlewamy całość koniakiem, podpalamy i pozostawiamy, aż alkohol sam zgaśnie. Śliwki zalewamy wodą i winem, dodajemy miód i gotujemy do czasu, aż uzyskamy ciemny, esencjonalny płyn (ok. 500 ml). Kajzerki zalewamy ciepłym wywarem spod mięsa i tłuszczem spod wątróbek. Jak się namoczą odciskamy je tylko trochę. Drób oddzielamy od kości i razem z odciśniętą bułką, namoczonymi śliwkami, boczkiem i wątróbkami mielimy 2-3 krotnie w maszynce do mięsa z najmniejszymi oczkami. Masę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i na koniec łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Masę przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem, wyrównujemy wierzch i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do większego naczynia i wypełniamy go wrzątkiem do połowy wysokości foremki z pasztetem. Pieczemy w temperaturze 140-150 stopni przez 1,5 h. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 2-3 łyżki wody) i odstawiamy na chwilę, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w gorącej wodzie spod śliwek. Upieczony pasztet zalewamy galaretką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy go do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.

Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami kalifornijskimi i orzechami 

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Składniki:

  •  2 perliczki
  • Kilka plastrów wędzonego boczku
  • 200 – 250 g wątróbki drobiowej
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 mała cebula
  • 8 listków szałwii
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy owsianej
  • Mąka do obtoczenia wątróbki

Przygotowanie:

Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z  zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy. Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Następnie cebulę i śliwki łączymy z kaszą. Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle. Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą. Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki. Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 h. Perliczkę można w trakcie pieczenia kilka razy przewrócić oraz polewać płynem spod pieczenia. Jeśli zbyt mocno zacznie się przypiekać całość można przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.

Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek kalifornijskich, podana z cytrynową komosą ryżową

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 150 g śliwki kalifornijskiej
  • 1 kieliszek śliwowicy
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego
  • Skórka ścięta z cytryny
  • Sól, pieprz
  • 4 gałązki rozmarynu

Komosa:

  • 1 szklanka komosy ryżowej różnokolorowej
  • Skórka z 1 cytryny
  • Kilka gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżka masła
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mango
  • 1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy wodą i śliwowicą, dodajemy rozmaryn, skórkę z cytryny, podgrzewamy, aż śliwki zmiękną, a następnie studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy piersi kaczki. Odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie całą papryczkę chilli przekrojoną na pół i krótko smażymy. Następnie wrzucamy komosę, skórkę z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na suchej zaczynamy smażyć piersi z kaczki, zaczynając od skóry. Jak się ładnie zarumieni odwracamy pierś z kaczki na drugą stronę, podlewamy kilkoma łyżkami marynaty, dorzucamy śliwki, skórkę i rozmaryn z marynaty oraz zielony pieprz. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy całość ok. 7 minut. Mango kroimy w drobne paseczki, dorzucamy do komosy, krótko razem gotujemy i tuż przed podaniem dodajemy do komosy poszatkowaną świeżą mięte. Serwujemy piersi kaczki pokrojone w plastry na komosie z cytryną i mango.

Pijane śliwki kalifornijskie w gorzkiej czekoladzie

Składniki:

  • 20 śliwek kalifornijskich (ok. 200 – 250 g)
  • 60 ml whisky, rumu lub innego alkoholu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • skórka otarta z limonki i pomarańczy
  • 2 łyżki cukry trzcinowego
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Dzień 1

Śliwki kalifornijskie zalej alkoholem i odstaw na 1 dobę do naciągnięcia alkoholu. W ciągu doby śliwki można kilka razy przemieszać.

Dzień 2

W małym rondelku rozpuść cukier trzcinowy i wodę, doprowadź do zagotowania. Wrzuć skórkę otartą z limonki i pomarańczy, gotuj przez 3 minuty, po czym wyjmuj na papier do pieczenia pojedyncze paski, odstaw do wystygnięcia (skórkę możesz formować w różne kształty, po zastygnięciu będzie dekoracją Twoich czekoladek). Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. W tak przygotowanej masie czekoladowej, maczaj namoczone wcześniej śliwki kalifornijskie (pomocny może być patyczek szaszłykowy) i odkładaj je do stężenia na papier do pieczenia. Śliwki pokryte czekoladą dekoruj przygotowanymi wcześniej paskami skórki z pomarańczy i limonki.

Rolada z łososia z musem ze śliwek kalifornijskich

Składniki:

  • 700 g fileta z łososia
  • Plasterki cytryny
  • Gałązki natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek

Mus ze śliwek:

  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • Sok z dużej cytryny
  • Skórka otarta z cytryny
  • 8 łyżek wody

Przygotowanie:

W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Filet z łososia umyj, osusz. Zetnij skórę, odetnij dolną część tzw. brzuszek dla wyrównania kształtu. Tak przygotowany filet przecinaj w połowie wysokości, nie dochodząc do końca płatu. W ten sposób powinien powstać prostokątny płat ryby. Na prostokąt z łososia nakładaj równomiernie mus ze śliwek kalifornijskich. Używając dłuższego boku zwiń roladę, usuń nadmiar musu, całość zwiąż w kilku miejscach sznurkiem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny, natkę pietruszki, polej delikatnie oliwą z oliwek. Roladę przełóż do naczynia wysmarowanego oliwą, piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (termoobieg) przez 30-35 minut.

Ta ilość rolady może być: daniem obiadowym na 4 porcje lub przystawką na 8 porcji.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Bakalie -świąteczny must have
Next post Świąteczne stylizacje