Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło
Czas czytania:1 min

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

0 0

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło to pyszna propozycja na sylwestrowe przyjęcie

Składniki:

  • 250 g paluszków surimi
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1 średnia cukinia
  • małe pomidorki (ok. 250 g)
  • 700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
  • 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
  • kilka moreli, fig
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na cytrynowy dressing:

• 4 łyżki oliwy Olitalia

• 1 cytryna

• świeża bazylia

• sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi
i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

2. Cukinie pokrój w kostkę.

3. Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.

4. Owoce pokrój w grubsze kawałki.

5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.

6. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.

7. Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.

8. Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Połącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Miód w diecie dzieci – słodkie zdrowie czy silny alergen?
Next post Zimowe dodatki w wersji „zrób to sam”