Szybki obiad
Czas czytania:1 min

Szybki obiad

0 0

Nie musisz spędzać pół dnia w kuchni, żeby przygotować smaczny obiad dla kilkuosobowej rodziny. Dobry i pożywny posiłek można zrobić w 30 minut

Kurczak w sosie śmietanowym

  • 0,5 kg makaronu np. świderki
  • 0,6 kg piersi z kurczaka lub dwa duże udka
  • 1 duża cebula
  • 0,5 l śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki

Gotujemy makaron, w międzyczasie podsmażamy kurczaka obtoczonego w mące na złoty kolor aby był miękki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i mieszamy do zagotowania cały czas mieszając, po chwili sos zgęstnieje. Odcedzony makaron mieszamy delikatnie z sosem, podajemy na gorąco.

Wątróbka z jabłkiem

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 mniejsze cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Cebulę obieram i kroję w piórka, smażę ją na gorącym tłuszczu. Gdy się zrumieni przesuwam ją na boki patelni i dodaję wyczyszczoną i pokrojoną wątróbkę, obsmażam ją z obu stron na rumiany kolor. Na koniec dodaję obrane i pokrojone w większą kostkę jabłko wszystko razem mieszam i jeszcze 2 minutki duszę. Po wyłączeniu ognia doprawiam solą i pieprzem do smaku. ( podałam ją z brązowym ryżem), mogą być również ziemniaki.

Placki ziemniaczane na ostro

  • 0, 5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mąki
  • 20 dag ser żółty starty
  • 1 pomidor
  • pęczek szczypiorku

Obrać i umyć ziemniaki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia. Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy uzyskaną skrobię z dna „wody”, która nam się zebrała na dnie naczynia. Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki – nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto no i żółty stary ser. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta – na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Na placki układamy pokrojone w plastry pomidory i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Smaki hiszpańskiej kuchni
Next post Makijażowa wpadka