Szybkie dania – przepisy!
Czas czytania:5 min

Szybkie dania – przepisy!

0 0

Brakuje Ci czasu na przygotowanie posiłków? A może nie masz pomysłu na szybki i zdrowy obiad? Podpowiemy Ci, jak przygotować zdrowe i smaczne obiady, nie spędzając w kuchni dużo czasu

Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce z owoców południowych z sosem miodowo-sojowym i ziarnami sezamu

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka

Marynata oraz sos:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru
  • Kilka listków świeżej kolendry

Sałatka owocowa:

filet_kurczak_gruszka_oscypek

½ melona gallo

½ mango

1 awokado

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active

4 łyżki oliwy z oliwek BORGES

1 łyżka ziaren sezamu

16 drewnianych szpadek do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty oraz sosu zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku i podzielić na 2 części. Kurczaka zamarynować w połowie przygotowanego sosu, a następnie nadziać na szpadki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej bądź upiec w piekarniku. Mango, melona i awokado obrać (avocado dodatkowo skropić sokiem z cytryny), delikatnie wymieszać z sałatami oraz oliwą z oliwek. Grillowane drobiowe szaszłyki yakitori podawać z sałatką z owoców południowych. Przed podaniem skropić pozostałym sosem i posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypek podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich

Składniki dla 4 osób:

4 piersi z kurczaka

4 marynowane gruszki w syropie pokrojone w cząstki

100 g tartego sera oscypek

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend

Sos:

100 ml oliwy z oliwek BORGES

1 pęczek natki pietruszki

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka miodu

Sok z cytryny do smaku

½ łyżeczki chili pieprz cayenne

Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Każdą pierś z kurczaka natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw i opiec na grillu.Soczystego kurczaka pokroić w paski i w misce połączyć z sałatami, gruszką i oscypkiem. Przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem.

Hiszpański chłodnik z pomidorów

chlonik_chiszpanski

Składniki dla 4 osób:

6 dojrzałych pomidorów

2 szalotki pokrojone w kostkę

1 zielona papryka pokrojona w kostkę

1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę

2 ząbki czosnku

½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin BORGES

Kilka listków świeżej bazylii

Kilka czarnych oliwek BORGES do dekoracji

Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć; resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem dodając czosnek oraz przyprawy. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Gotowy chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.

Sałatka z bobem, chrupiącym bekonem, pomidorami i kolorowymi sałatami

salatka-z-bobu

Składniki dla 4 osób:

400 g ugotowanego i obranego bobu

2 cebule szalotki pokrojone w kostkę

8 plastrów chudego boczku pokrojonego w paski

Garść posiekanych suszonych pomidorów

Miąższ z 3 świeżych pomidorów, pokrojony w kostkę

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family

1 bagietka

5 łyżek oleju lnianego

2 łyżki prażonych pestek słonecznika

Sok z ½ cytryny

2 ząbki drobno posiekanego czosnku

Kilka listków posiekanej świeżej bazylii

Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, kminek mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Boczek obsmażyć z szalotką i wystudzić. W blenderze zmiksować olej z pestkami słonecznika, połową pomidorów suszonych, sokiem z cytryny, czosnkiem, bazylią i przyprawami. Bób przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać świeże pomidory, pozostałe pomidory suszone, szalotkę z boczkiem, przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszać

doprawiając do smaku. Podawać na chrupiących grzankach bagietki z kolorowymi sałatami.

Sałatka z grillowanej piersi kurczaka ze świeżym ogórkiem i papryką w jogurtowym sosie curry

kurczak_ogorek_paparyka_sos_curry

Składniki dla 4 osób:

4 wcześniej oprószone solą i pieprzem oraz zgrillowane piersi z kurczaka

1 porwana sałata rzymska

1 świeży ogórek, przekrojony wdłuż, wydrążony i pokrojony w plastry

1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plastry

2 zielone papryki wydrążone i pokrojone w paski

1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party

Sos:

200 g jogurtu naturalnego

2 szalotki pokrojone w kostkę

Sok z ½ cytryny

1 łyżeczka curry ew. pasty curry

1 mały pęczek posiekanego szczypiorku

Sól, chili pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem, doprawiając do smaku. Wystudzone piersi z kurczaka pokroić w paski i połączyć w misce razem z sałatami, ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki sałatki przed samym podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem. Podawać razem z kolorowymi sałatami oraz plackami pszennymi Chapati (ew. tortillą kukurydzianą).

Spring rolls z chrupiącymi warzywami podane z sosem sojowym ze świeżą kolendrą, imbirem i chilli

spring_rolls

Składniki dla 20 osób:

10 arkuszy papieru ryżowego

2 awokado

3 pomidory bez skóry

2 ogórki

2 oczyszczone zielone papryki

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family

2 łyżki oleju sezamowego

Sos:

100 ml sosu sojowego

2 łyżki miodu pszczelego

1 łyżka posiekanego, marynowanego imbiru

½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek

1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry

Sok z 1 limonki

2 łyżki prażonych ziaren sezamu

100 g kiełków rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w duże słupki i ułożyć razem z sałatami na papierze ryżowym. Całość skropić lekko olejem sezamowym i zawinąć formując rulon. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku wedle uznania. Przed podaniem spring rolls’y pokroić na porcje, skropić przygotowanym wcześniej sosem, posypać prażonymi ziarnami sezamu i udekorować pozostałymi sałatami.

Tortilla z plastrami wędzonego łososia, pomidorami suszonymi, sałatami i kremowym serkiem philadelphia

tortilla_z_lososiem

Składniki dla 4 osób:

4 pszenne placki tortilla

150 g kremowego serka twarogowego (np. philadelphia)

1 łyżka sosu Pesto z bazylii

Garść zielonych oliwek bez pestek BORGES

Sok z ½ cytryny

Sól, biały pieprz do smaku

400 g wędzonego łososia w plastrach

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active

100 g suszonych pomidorów

1 mały ogórek: obrany, oczyszczony i pokrojony w paski

Sposób przygotowania:

Biały ser zmiksować blenderem z sosem Pesto, oliwkami oraz sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Łososia pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mieszanką sałat, pokrojonymi

w paski suszonymi pomidorami i ogórkiem. Placki tortille posmarować białym serem. Na nich umieścić przygotowaną wcześniej sałatę. Tortille zwinąć w rulon i pokroić w plastry. Tak przygotowane podawać z mieszanką ulubionych sałat i sosem vinaigrette.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Przepisy na dania z grilla
Next post Przepisy na zapiekanki!