Tłusty czwartek: faworki

Tłusty czwartek: faworki

0 0

Przysmakiem, który równie często co pączki pojawia się w czwartkowy dzień w rękach Polaków są faworki, zwane też chrustami. Oto przepis na kolejną słodycz

Składniki:

35 dag mąki

3 dag miękkiego masła(1 łyżka)

3 żółtka

1 całe jajo

10 dkg śmietany (7 łyżek)

1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu

smalec lub olej

cukier puder

Wykonanie:

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Ryżowe szyszki
Next post Kwintesencja seksapilu w stylu Pin-Up