Truskawki nie tylko na słodko
Czas czytania:2 min

Truskawki nie tylko na słodko

0 0

Najchętniej jedzone po prostu z cukrem lub śmietaną. Truskawki! Ale to dopiero początek smacznej historii delektowania się tymi pysznymi owocami! Odkryj na nowo smak truskawek i przekonaj się, że w nietypowych połączeniach kulinarnych mogą smakować zupełnie inaczej – lepiej!

Te pyszne owoce znakomicie smakują nie tylko na słodko, ale wspaniale współgrają także ze składnikami o wydawałoby się zupełnie przeciwnym smaku. Kucharze Knorr proponują, by dodawać je nie tylko do słodkich sałatek owocowych, ale także tych podawanych na ostro, z warzywami i serami. I tak okazuje się, że buraki i truskawki łączy nie tylko kolor. Podane wspólnie w sałatce i posypane białym serem twarogowym stworzą niezwykłe smaczne połączenie. Podobnie warto zestawić ze sobą w jednej sałatce truskawki i liście szpinaku, a także różne gatunki sałat, np. rukolę. Do kompozycji z truskawkami dobrze jest również dorzucić niebieski ser pleśniowy.

Oto propozycje na sałatki z truskawkami:

Sałatka z burakiem i truskawkami

Składniki:

biały ser twarogowy

os sałatkowy Sałatka Napoli 2w1 Knorr – 100 gramów

buraki – 1 sztuka

mix sałat -1 sztuka

truskawki – 300 gramów

oliwa z oliwek – 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki. Buraka gotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy. Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.

Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami

Składniki:

migdały – 100 gramów

sok z pomarańczy + Sos sałatkowy włoski Knorr + oliwa z oliwek

liście szpinaku – 0.25 szklanki

ocet balsamiczny – 350 gramów

truskawki – 2 łyżki

musztarda – 400 gramów

koper włoski – 1 łyżeczka

pieprz czarny – 1 sztuka

sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały. Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski. Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.

Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym

Składniki:

sałata

pomarańcza – 1 sztuka

pleśniowy blue – 1 sztuka ser

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr – 150 gramów

truskawki

jogurt naturalny – (200 gramów)

Sposób przygotowania:

Opłucz sałatę i porwij ją na małe kawałki. Pokrój ser pleśniowy w kostkę. Truskawki pokrój w ćwiartki, pomarańczę obierz i wytnij z niej cząstki. Następnie dokładnie wymieszaj przygotowane składniki. Na koniec połącz jogurt naturalny ze skruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Świeże truskawki z zielonym pieprzem

Składniki:

500 g świeżych truskawek

1 łyżka stołowa marynowanego zielonego pieprzu z puszki

2 łyżeczki starego octu balsamicznego (im starszy, tym lepszy, ponieważ staje się słodszy)

50 ml syropu cukrowego (połącz 50 g cukru oraz 50 ml wody i gotuj przez minutę)

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Umyj truskawki krótko w zimnej wodzie i usuń szypułki. Umieść owoce na sicie, a następnie wysusz ostrożnie ręcznikiem. W misce połącz zielony pieprz, ocet balsamiczny, syrop cukrowy i skórkę pomarańczową. Przekrój truskawki na połówki i dodaj do marynaty na około 30 minut. Połóż truskawki na talerzu i polej 2 łyżkami stołowymi płynnej marynaty.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Dobry makijaż, ładne zdjęcie
Next post Dziewczyny wojenne – recenzja