Wilgotne ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

Warto mieć w zanadrzu przepis na deser prosty i szybki w wykonaniu, po który można sięgnąć, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Mięciutkie ciasto, rozpływająca się w ustach bita śmietana i pełne naturalnej słodyczy truskawki to propozycja idealna na wiosenne i letnie miesiące

Składniki (na keksówkę o wymiarach 31×15 cm)

Ciasto :

· 5 jaj rozmiaru L w temperaturze pokojowej

· 1 szklanka cukru trzcinowego demerara drobnego GoldPack (250 g)

· 250 ml oleju Rapso

· 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300 g)

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· cukier waniliowy lub olejek waniliowy

· szczypta soli

· masło i bułka tarta do wysypania foremki

Dodatkowo

· 250 g śmietanki 36%

· około 500 g truskawek

· listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)

· cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C, foremkę wysmaruj masłem, a następnie wysyp bułką tartą.
  2. Jajka rozbij i przełóż do misy miksera, dodaj cukier, sól, cukier waniliowy lub olejek.
  3. Miksuj około 10 minut, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu.
  4. Cały czas miksując, wlewaj stopniowo olej.
  5. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub przy użyciu miksera na najniższych obrotach.
  6. Przelej ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut – po tym czasie wyjmij z formy, a następnie ostudź na kratce.
  9. Zetnij „górkę” ciasta (przy tego typu ciastach często powstaje ,,pęknięcie na górze”, lecz nie jest to wada lub nieprawidłowe przygotowanie).
  10. Ubij na sztywno kremówkę i wyłóż ją na wierzch ciasta.
  11. Umyte truskawki pokrój i ułóż na masie kremowej.
  12. Na koniec ozdób ciasto miętą, a tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *