Wiosna na talerzu – 3 przepisy na lekkie dania
Czas czytania:1 min

Wiosna na talerzu – 3 przepisy na lekkie dania

0 0

Wraz z nadejściem wiosny zmieniają się nasze preferencje kulinarne. Ciepłe i sycące potrawy zastępujemy lekkimi i kolorowymi daniami, w których dominują świeże warzywa. W sezonie wiosennym idealnie sprawdzą się proste i pożywne sałatki. Co jeszcze powinno trafić na nasze stoły? Sprawdźcie nasze menu

Zielono mi

Wiosna to czas, kiedy na okolicznych bazarkach można kupić nowalijki: szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, ogórki, pomidory, sałatę czy szpinak. Nie wymagają one obróbki termicznej, najlepiej smakują właśnie na surowo. To prawdziwe źródło witamin, dlatego warto przyrządzić z nich pyszne dania. Sprawdzony sposób na wykorzystanie warzyw to przede wszystkim sałatki, które można dopełnić wyrazistym dressingiem lub urozmaicić ulubionymi dodatkami, np. orzechami lub kiełkami. W sałatkowych kompozycjach mogą znaleźć się też wędliny, jaja czy wędzone ryby. Kombinacji jest wiele…Wiosną doskonale sprawdzą się, między innymi: sałatka z jajkiem w koszulce, zawijasy z cukinią i szynką kruchą czy sałatka z rukolą i kabanosami. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.

Sałatka z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • boczek z beczki JBB
  • mix sałat ze szpinakiem
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • 2 jajka
  • twardy ser typu Grana Padano
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Składniki na dressing:

  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy składniki sałatki. W garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Tak przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu 4 minuty. Ugotowane jajka, przekładamy na sałatkę, solimy oraz pieprzymy. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.

Zawijasy z cukinią i szynką kruchą

Składniki:

  • szynka krucha JBB
  • cukinia
  • chrzanowy serek do smarowania

Sposób przygotowania:

Szynkę pokrój w plastry, a cukinię na cienkie, długie paski. Połóż cukinię, na to szynkę i posmaruj ją serkiem chrzanowym. Zawiń wszystko razem i… gotowe.

Sałatka z rukolą i kabanosami

Składniki:

  • rukola
  • kabanosy bankietowe #JBB
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • ulubiony dip do sałatek lub oliwa

Sposób przygotowania:

Kabanosy pokrój na małe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a fetę pokrój w kosteczkę. W naczyniu ułóż rukolę, dodaj kabanosy, pomidorki, fetę i oliwki. Polej ulubionym dipem lub oliwą.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jajka faszerowane na Wielkanoc
Next post Balkonowy lifting