Wołowina w occie balsamicznym z domowymi chipsami
Czas czytania:1 min

Wołowina w occie balsamicznym z domowymi chipsami

0 0

Ocet balsamiczny należy do tej kategorii sosów, które niespodziewanie dobrze smakują z wieloma całkowicie różnymi produktami. Jednak jego zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny smak szczególnie wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem. Oto szybki przepis na chrupką, aromatyczną wołowinę z domowymi chipsami – propozycja robiąca wrażenie – doskonała na obiad i na kolację

Składniki dla 4 osób:

400 g polędwicy wołowej

100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych)

60 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti

oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

2 ziemniaki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj domowe chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę). Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym Ponti. Dopraw je solą i pieprzem. Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby. Przesmaż wszystko. Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj całość chipsami i octem balsamicznym. Możesz podawać z sałatką caprese.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zapiekanki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką
Next post Polędwiczki z kurczaka w cieście serowym