Zdrowe, bo japońskie
Czas czytania:1 min

Zdrowe, bo japońskie

0 0

Polacy coraz chętniej zastępują tradycyjne polskie potrawy orientalnymi smakami. W japońskich restauracjach najchętniej zamawiamy – sushi, kurczaka teriyaki, czy sunomono. Potrawy te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, tak więc stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów przed latem

Poniżej przedstawiamy przepisy na wybrane japońskie specjały.

Szybka przekąska z tofu

Potrzebne nam będą:

  • pół kostki tofu
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • sok z jednej cytryny
  • sezam (2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo posiekana kolendra
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Odsączamy tofu i kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego rozgniecione ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone tofu i obsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego 2 łyżki sosu sojowego, sok z cytryny, kolendrę oraz 2 łyżki sezamu. Całość mieszamy, chwilę razem podsmażamy i gotowe. Danie bardzo dobrze smakuje z makaronem ryżowym.

Ramen, czyli orientalny rosół

Potrzebne nam będą:

na rosół:

  • 1. 2 ćwiartki kurczaka
  • pieczeń wołowa (30 dag)
  • szynka wieprzowa (20 dag)
  • seler naciowy (1 łodyga)
  • połówka korzenia selera
  • pietruszka
  • por (10 cm zielonej części)
  • cebula

na bazę:

a) olej słonecznikowy (1 łyżka)

b) olej sezamowy (1 łyżka)

c) sos sojowy (2 łyżki)

d) czosnek (2 ząbki)

e) świeży imbir

dodatki:

1. por

2. marchewka

3. makaron ryżowy

4. grzybki mun (5 sztuk)

Wykonanie:

Wołowinę i szynkę wieprzową podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy do garnka razem z ćwiartkami kurczaka i zalewamy wodą. Ściągamy szumowiny, czekamy aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki – seler, pietruszkę, por i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki – wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski lub w słupki, makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować bazę ramena, w rondelku rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i świeżo starty imbir. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy sos sojowy, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji i zdejmujemy bazę z ognia. Ramen podajemy w następujący sposób: na dno miseczki wylewamy bazę, następnie dolewamy rosołu, a na koniec dodajemy makaron i warzywa. Do japońskiego rosołu pasują również jajka ugotowane na twardo, pędy bambusa oraz krewetki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Osobowości mody – Christian Louboutin
Next post Przepisy na dania z grilla