Zupa kurkowa – przepis
Czas czytania:1 min

Zupa kurkowa – przepis

0 0

Sezon grzybowy właśnie się rozpoczyna, jednak wytrawni grzybiarze już od jakiegoś czasu wędrują po lasach w poszukiwaniu aromatycznych, pomarańczowych przysmaków – kurek

Ich właściwą nazwą jest „pieprznik jadalny”, w wybranych regionach Polski znane są też jako „liszki”. Rosną w skupiskach, spotkać je można w całym kraju. Uwaga! Kurki mogą być podobne do kilku gatunków niejadalnych a nawet trujących grzybów, także – jeśli nie mamy pewności, czy napotkany grzyb jest tym właściwym – nie zbierajmy ich samodzielnie tylko zakupmy w sklepie czy u cenionego grzybiarza.

Kurki na naszych stołach goszczą przede wszystkim w kuszących zapachem sosach i zupach. Podawane są często jako dania tradycyjnie kojarzone ze staropolską kuchnią. Dobrze się mrożą, dlatego ich smakiem możemy cieszyć się o każdej porze roku. Pamiętajmy, aby przed zamrożeniem kurki zblanszować – po rozmrożeniu nie nabiorą gorzkawego posmaku. Teraz jednak najlepiej jest przygotować danie ze świeżych kurek – prosto z lasu. Oto przepis na pyszną, esencjonalną zupę z kurek przygotowaną według tradycyjnej receptury. Oprócz grzybów, jej wyjątkowy smak zapewnia tradycyjny makaron jajeczny, zacierka.

Esencjonalna i sycąca zupa kurkowa na wołowinie

Składniki:

ok. 40 dag świeżych kurek

2 łyżki masła

sól

pieprz

400 g wołowiny na zupę, np. łopatki

3 marchewki

pół średniego selera

mały por

1 cebula

spora gałąź świeżego lubczyku

Makaron Międzybrodzki 4-jajeczny ryż

4 średnie ziemniaki

ziele angielskie

liście laurowe

½ szklanki śmietany 18%

koperek

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy wołowinę, obraną marchewkę, obrany seler, lubczyk i por, a także opaloną nad gazem cebulę. Zalewamy wodą i gotujemy. Uwaga! Gdy rosół zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień. W innym przypadku rosół będzie mętny.

Z nóżek grzybów małym nożykiem usuwamy ziemię i zanieczyszczenia. Wsypujemy kurki do miski i dokładnie płuczemy w dużej ilości letniej wody po czym odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło i lekko obsmażamy grzyby. Podczas smażenia kurki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kiedy mięso będzie już miękkie, do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz kurki z patelni, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli będzie potrzeba, zupę doprawmy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, z zupy wyciągamy pora (może się rozwarstwić w zupie i tworzyć „wstęgi”, za którymi wiele osób nie przepada) i lubczyk, a do garnka wsypujemy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Śmietanę dokładnie mieszamy w kubku z kilkom łyżkami wywaru i powoli, uważając by się nie zwarzyła, wlewamy do garnka. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Na pewno będzie pysznie!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zupa z ogródka
Next post Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem