Zrób to sama: domowy makaron
Czas czytania:2 min

Zrób to sama: domowy makaron

0 0

25 października obchodzimy dzień makaronu, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie ulubionego posiłku. Kiedy szukamy pomysłu na kolację we włoskim stylu, najczęściej sięgamy po gotowy produkt i skupiamy się na przygotowaniu sosu. W ten szczególny dzień Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool zachęca do zapoznania się z oryginalnymi przepisami swojego autorstwa, dzięki którym domowy makaron przygotujemy samodzielnie i wzbudzimy podziw wśród najbliższych.

Makaron jest ponadczasowy i uniwersalny, ponieważ harmonijnie łączy się z praktycznie każdym składnikiem, który przyjdzie nam do głowy. Liczba kombinacji smakowych jest nieskończona, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Poświęćcie czas na samodzielne przygotowanie świeżego makaronu i świętujcie ten dzień w rytmie slow. To idealna kwintesencja comfort food – jedzenia kojącego nasze ciało i duszę, szczególnie teraz w jesienne, szare dni. – zachęca Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Domowy makaron – przepisy

Zielone tagliatelle ze szpinakiem

zielone-tagliatelle-ze-szpinakiem

Składniki:
– 250 g mąki 00
– 100 g mąki z pszenicy durum
– 2 jajka
– 100 g gotowanych i zmiksowanych liści szpinaku (100 g po przyrządzeniu)

Sposób przygotowania:
Wyrabiamy mąkę ze szpinakiem i jajkiem. Dodajemy kolejne jajko i wyrabiamy masę do momentu otrzymania jednolitego bochenka, który zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto – powinno mieć grubość 1,5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Świeży makaron  tagliolini z sepią

Składniki:
– 200 g mąki 00
– 100 g mąki z pszenicy durum
– 1 torebeczka sepii
–  3 jajka

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, po czym zawijamy ciasto w folię i odkładamy na 2 godziny. Pamiętajmy, że swoją kuchnię warto wyposażyć w lodówkę, która nie wysusza żywności, dając gwarancję optymalnych warunków przechowywania – taka właśnie jest lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze tagliolini powinny mieć szerokość 3 milimetrów. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą

Makaron lingue di passero z burakiem

makaron-lingue-di-passero-z-burakiem

Składniki:
–  150 g mąki 00
–  100 g mąki z pszenicy durum
– 100 g pure z buraków (najłatwiej je przyrządzić, piekąc buraki przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku)

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Tniemy ciasto na małe kuleczki, które rozwałkowujemy. Powstały makaron powinien mieć 1 centymetr średnicy. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą. Tak efektowny makaron idealnie komponuje się z łososiem, gorgonzolą, sardynkami lub selerem naciowym podsmażonym z czosnkiem i cebulą.

Pappardelle z marchewką

pappardelle-z-marchewka
Składniki:
– 200 g mąki 00
– 100 g mąki z pszenicy durum
– 1/2 jajka
-150 g pure’ z marchewki

Sposób przygotowania:

Ugniatamy wszystkie składniki przez 15 minut, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto – powinno mieć grubość 1 milimetra i szerokość 24 milimetrów (2,4 centymetra). Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Warsztaty z samodzielnego przygotowywania makaronu to jedne z najbardziej popularnych zajęć w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Warto śledzić stronę http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/, by być na bieżąco z bogatą i różnorodną ofertą warsztatową. Nauka poprzez zabawę to motto, jakie towarzyszy Akademii, która nie jest tylko szkołą kulinarną, ale przede wszystkim miejscem spotkań pasjonatów gotowania i dobrego jedzenia. Zapraszamy zatem do zabawy i kreatywności w kuchni.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Kobiecy zdrowotny temat tabu – mięśniaki macicy
Next post Bulionowe inspiracje na chłodne dni