Wprowadzanie glutenu – 5 mitów o żywieniu niemowlaka

Żywienie niemowlaka i małego dziecka to temat, wokół którego krąży wiele mitów. Warto poznać te najpopularniejsze, aby wiedzieć, które zalecenia są obecnie rekomendowane przez ekspertów, a które wytyczne są już nieaktualne. Zwłaszcza w kontekście glutenu, którego wprowadzanie wywołuje niepokój u wielu rodziców.

Unikanie ekspozycji na gluten zmniejsza ryzyko celiakii

Nie jest to prawdą. Aktualne badania potwierdzają, że opóźnianie momentu wprowadzania glutenu do diety dziecka nie zmniejsza ryzyka wystąpienia celiakii – choroby, w której gluten uszkadza kosmki jelitowe. Dlatego należy całkowicie wyeliminować go z diety. Celiakia jest chorobą genetyczną i jej wystąpienie zależy od dziedziczonych predyspozycji.

Im później wprowadzimy gluten do diety dziecka tym lepiej

To nieprawda! Eksperci zalecają, aby ekspozycję na gluten rozpocząć w dowolnym momencie po 4. miesiącu życia, zanim maluszek ukończy pierwszy rok. Niegdyś sądzono, że wprowadzanie glutenu pod osłoną karmienia piersią zmniejsza ryzyko rozwoju celiakii. Aktualne badania nie potwierdzają tej tezy, niemniej warto wiedzieć, że rozszerzanie diety i wprowadzanie glutenu nie wiąże się z koniecznością zaprzestania karmienia piersią. Wręcz przeciwnie – w pierwszym roku życia dziecka mleko mamy stanowi podstawę jadłospisu dziecka.

Gluten należy wprowadzać w konkretnej ilości raz dziennie

W latach 2017-2014 takie zalecenia obowiązywały. W aktualnym schemacie żywienia niemowlaka nie została podana konkretna ilość kaszy czy innego produktu zbożowego będącego źródłem glutenu, jaką należy podać maluszkowi na początku ekspozycji na gluten. Obecnie zaleca się wprowadzanie go po prostu w postaci kaszki (mlecznej lub bezmlecznej) czy małej ilości innego produktu zbożowego.

Gluten jest w każdym produkcie zbożowym

To nieprawda. Niektóre zboża (jak gryka, proso, ryż czy kukurydza) nie zawierają glutenu. Źródłem tego białka są natomiast pszenica, żyto, owies i jęczmień. Kaszki czy produkty zbożowe ze wszystkich zbóż (zarówno glutenowych jaki i bezglutenowych) powinny pojawiać się w diecie maluszka. Im bardziej różnorodne produkty wprowadzimy, tym większa szansa na odpowiednie zbilansowanie jadłospisu dziecka i dostarczenie cennych składników odżywczych.

Tylko produkty zbożowe są źródłem glutenu

Niestety to powszechny mit, który dalej funkcjonuje. Gluten jest białkiem roślinnym i naturalnie występuje tylko w zbożach. Bywa tak, że w procesie produkcji żywności (np. wędlin, słodyczy, przetworów) gluten zostaje dodany do finalnego produktu. W ten sposób żywność, która naturalnie nie powinna zawierać glutenu, w swoim składzie może go mieć.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *