Aromatyczna karkówka z warzywami, masłem ziołowym i sałatką colesław

Któż z nas, wyczuwając aromat dymu i pieczonego mięsa nie nabiera ochoty na skosztowanie grillowanych specjałów? Wśród serwowanych potraw, zazwyczaj odnaleźć możemy kiełbasę, pierś z kurczaka, kaszankę oraz pieczone warzywa. Prawdziwą królową grillowego stołu jest jednak karkówka, bez której niektórzy nie mogą wyobrazić sobie grillowej imprezy. Serwowana z warzywami, masłem ziołowym i sałatką colesław, może stać się prawdziwą gratką dla niejednego konesera pieczonych potraw. Sprawdź nasz przepis!

Jak się okazuje przyrządzenie pysznej, wyrazistej w smaku karkówki wcale nie musi być skomplikowane, wystarczy że zaopatrzymy się w odpowiednie produkty. To duże ułatwienie, zwłaszcza że na pomysł wspólnego grillowania z przyjaciółmi często wpadamy dość spontanicznie. Jeśli zatem brak czasu uniemożliwia nam wcześniejsze przygotowanie potraw do grillowania – warto w sięgnąć po zdecydowanie szybsze rozwiązania. Sprawdzą się gotowe, zamarynowane mięsa, które wystarczy wrzucić na ruszt, np. Kubełek Pyszności z linii Super Grill marki ZM Pekpol. – W opakowaniu znajdują się trzy rodzaje wyśmienicie przyprawionych i zamarynowanych mięs – karkówka, boczek i żeberka. Można od razu upiec je na grillu, by za chwilę cieszyć się doskonałym smakiem mięsnych przysmaków – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Aby podkreślić walory smakowe mięs, warto zadbać o staranny dobór pozostałych składników posiłku. Smakowitą propozycją będzie karkówka z grillowanymi warzywami, masłem ziołowym podawana z sałatką colesław.

Karkówka grillowana z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym, podawana z sałatką coleslaw

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 40 min. + czas grillowania

Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 1 opakowanie karkówki z Kubełka Pyszności ZM Pekpol
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 8 zielonych szparagów
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku (same listki)
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Pół kostki masła
  • 1/4 Białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • garść szpinaku
  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz

Jak przygotować:

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę obieramy i razem z cukinią kroimy na 1 cm plastry. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów i delikatnie obieramy ze skórki. Czosnek i zioła siekamy. Połowę ziół i połowę czosnku mieszamy z oliwą. Wszystkie warzywa, poza ziemniakami, umieszczamy w misce i dodajemy oliwę z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Miękkie masło mieszamy z pozostałym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą, pieprzem i schładzany w lodówce co najmniej 30 minut.

Kapustę siekamy w drobne piórka, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę siekamy w drobną kostkę, szpinak jak nam wygodnie. Z jogurtu, cytryny i miodu przygotowujemy dresing. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy warzywa, dressing i natkę pietruszki.

Karkówkę i wszystkie warzywa układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 20 minut. Podajemy z masłem ziołowym i sałatką coleslaw.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *