Cukiniowe szaleństwo kulinarne

Smak cukinii docenia wielu. Poznaj więc sposoby wykorzystania cukinii w kuchni i zaskocz swoich bliskich niecodziennymi daniami

Zapiekanka z cukinii

Składniki:

Makaron Międzybrodzki rurki – 1 opakowanie

szynka – 150 g

5 pomidorów

2 średniej wielkości kabaczki

ser parmezan

ser żółty

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.

Cukinia z czerwoną cebulą i pomidorami

Składniki:

1 sztuka Sosu sałatkowego 2 w 1 Sałatka Gyros

1 sztuka sałaty radicchio (czerwona)

1 czerwona cebula

2 cukinie

200 g pomidorków koktajlowych (cherry)

3 łyżki gęstego jogurtu

4 łyżki pikantnego ketchupu

1/2 pęczka natki pietruszki i 1/2 pęczka mięty

3 łyżki oleju

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Umyj sałatę i porwij liście na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski sałatkowej. Dodaj przekrojone na pół pomidorki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż przez chwilę na oleju. Gdy cebula nabierze rumianego koloru, dodaj cukinię uprzednio pokrojoną w plastry. Dodaj do sałaty. Posiekaj liście mięty i natkę pietruszki, dodaj do reszty składników. Wymieszaj Sos sałatkowy Knorr z ketchupem i jogurtem oraz z cynamonem. Tak przygotowanym sosem polej warzywa i posyp grzankami Knorr.

Placki z cukinii

Składniki:

3 cukinie

1 jajko

garść pastek dyni

6 łyżek kaszy jaglanej (zmielonej blenderem)

pęczek koperku

do smaku sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce. Wrzuć na sitko, wyciśnij sok, dodaj jajko, przyprawy, pokrojony koperek i tyle kaszy, by masa dała się nabrać łyżką i kłaść na patelnię. Smaż na złoto lub piecz w piekarniku.

Leczo z cukinią

Składniki:

450 g cukinii (oczyszczonej)

500 g pomidorów

400 g papryka czerwona

300 g cebula

350 g kiełbasy śląskiej

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki ketchupu pikantnego

2 listki laurowe

3 kulki ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

3 łyżki oleju rzepakowego

1 szkl. wody

sól, pieprz,kucharek do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tej samej patelni co cebulę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i na tej samej patelni podsmażyć. Cukinię obrać i oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników. Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe,ziele angielskie, paprykę słodką, przecier, ketchup i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku. W czasie gotowania często mieszać żeby się nie przypaliło. Jeśli lubimy leczo na gęsto możemy sos zagęścić mąką.

Zupa krem z cukinii:

Składniki:

1 duża cukinia

1 duży ziemniak

1/2 średniej cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

750 ml bulionu warzywnego

1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej

2 – 3 czubate łyżki jogurtu greckiego

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *