Przepis na puszysty sernik z ricottą i ciasteczkami

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem? A może szukasz przepisów na tradycyjne ciasto w nowym wydaniu, które zachwyci Twoich najbliższych? Puszysty sernik bez pieczenia to słodka propozycja od Matteo Brunetti. Lekki i kremowy,z chrupiącym cynamonowo–jabłkowym spodem ze świątecznych ciasteczek dr Gerard, idealnie sprawdzi się w okresie Świąt Bożego Narodzenia

Puszysty sernik z ricottą:

Składniki
– 200g ciasteczek Christmas Bauble od dr Gerard
– 100g roztopionego masła
– 2 łyżki miodu
– 400g ricotty
– 150g cukru
– 200g śmietanki 30% – do ubicia
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 3 płatki żelatyny (6g)
– Owoce sezonowe do dekoracji
– Świeża mięta
– Forma (20×20)Przygotowanie:Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Pozostawić  w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny, zaczekać,
aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu
z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *