#Jabłonki – letnie słońce zaklęte w jabłku

To właśnie teraz, w okresie Jabłonek, nasze jabłka są najsmaczniejsze, a my możemy cieszyć się bogactwem ich odmian. Jak pokazują badania przeprowadzone na zlecenie Fundacji State of Poland, Polki i Polacy chętnie robią domowe przetwory z jabłek. Dzięki słodkim konfiturom, czy suszonym, jabłkowym chipsom utrwalamy smak dojrzałych w jesiennym słońcu owoców. Pozwala nam to dłużej korzystać z energii zmagazynowanej w przetworach – jabłka działają więc jak „baterie słoneczne”, które dodają nam sił podczas zimy

Jabłkowy sekret Polaków

W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Fundacji State of Poland około 90% respondentów przyznało, że Polska to kraj, który jego mieszkańcom najbardziej kojarzy się z jabłkami. Wśród jabłkowych konotacji pojawiły się również rajskie sady, letnie wakacje, wspomnienia z dzieciństwa, przyjemny zapach, słodycz.

Jabłko to więc owoc niezwykle nam bliski – dobrze znany z babcinych szarlotek, czy wakacji wśród starych sadów. Nic dziwnego, że ponad 40% z nas przygotowuje jabłkowe konfitury, a wśród lubianych, domowych specjałów z jabłek znajdują się również chipsy, smażone owoce, ocet, musy, dżemy, nalewki i cydry.

Przygotowywanie przetworów w gronie rodziny i przyjaciół to sposób na świętowanie Jabłonek – wyjątkowego okresu w roku, gdy nasze jabłka są najlepsze.

Bogactwo odmian

Lobo, papierówka, champion, antonówka, ligol, reneta – 1/4 Polaków wymienia te najpopularniejsze odmiany bez zastanowienia. Dziewięć na dziesięć osób wie, że w naszym kraju uprawia się ponad 20 odmian jabłek. Na masową skalę liczba ta sięga około 30, a hobbystycznie – już powyżej 80.

Rozmaite odmiany jabłek możemy nabyć w sieci sklepów Auchan, które świętują Jabłonki przez cały październik. Do wypieków świetnym wyborem będą szare renety, chipsy ususzymy z koszteli, a smaczne soki i przetwory zrobimy z antonówek. Wiele odmian, takich jak merlose, gala, jonagold, czy golden delicious zachowuje smak podczas przechowywania – po te owoce śmiało możemy sięgać przez całą zimę i jeść je na surowo. Bogactwu odmian towarzyszy różnorodność barw – ulubione przez 3/4 Polek i Polaków są jabłka czerwone, zielone preferuje 15% z nas, a prawie dwa razy mniej – odmiany żółte.

Niezależnie od tego, jaki kolor czy odmiana skusi nas na sklepowej półce, warto tej jesieni świętować Jabłonki, przyrządzając jabłkowe przysmaki w domu lub smakując najtrwalsze odmiany na surowo. Słońce zachowane w owocach pozwoli nam „naładować baterie” podczas zimowych dni, zanim na nowo zakwitną jabłonie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *