Kremowa zupa jarzynowa – najlepszy przepis na jesień

Jesień rozgościła się u nas na dobre. Widoczna nie tylko w kalendarzu, ale również za oknem. Dlatego już czas, aby zawitała także w naszej kuchni! Wypróbuj przepis na zupę jarzynową z blanszowanymi brokułami, kalafiorem i marchewką. W ty przepisie wykorzystaj kremowy serek śmietankowy Hochland. Dzięki niemu zupa zyska idealnie kremową konsystencję i nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku

Nic nie rozgrzewa lepiej, w czasie chłodniejszych dni, niż gorąca zupa. Z dodatkiem sezonowych warzyw będzie sycącym posiłkiem dla każdego! Na warzywnych straganach bez problemu znajdziemy dorodne brokuły, kalafiory, selery i pietruszkę. A więc nie ma na co czekać, korzystajmy ze smaków jesieni. Warzywa wystarczy ugotować, zmiksować i nasza zupa-krem jest właściwie gotowa. Jednak najważniejszym składnikiem jest serek kremowy Hochland, dzięki któremu zupa zyska kremową gładkość i wyrazisty smak. To doskonały patent na zagęszczenie każdej zupy!

Kremowa zupa jarzynowa z blanszowanymi warzywami

Składniki:

  • 2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kalafior 
  • 1 duży seler
  • 2 pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • Liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

  • Brokuł, kalafior (tylko różyczki)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy Hochland i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *