Lekki tort ze świeżymi wiśniami

Sezon wiśniowy trwa zaledwie dwa miesiące: ostatnie owoce pojawiają się na początku sierpnia. Warto więc wykorzystać dostępność świeżych, dopiero zerwanych wiśni. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego w czerwcu i lipcu jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni! Prezentujemy przepis na lekki tort ze świeżymi wiśniami

Lekki tort ze świeżymi wiśniami – składniki:

  • świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
  • Spody tortowe ciemne np. Dan Cake
  • Masa mascarpone:
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka słodka 36% – 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • laska wanilii – ½ sztuki

Masa czekoladowa:

  • czekolada gorzka – 100 g
  • czekolada mleczna – 100 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietana słodka 36% – 250 g
  • cukier puder – 1 łyżka

Lekki tort ze świeżymi wiśniami – przygotowanie:

Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *