Mali kucharze do dzieła! Przepisy na rozbudzenie kreatywności u dziecka

Słyszeliście kiedyś, żeby ktoś zjadł cały statek, Minecrafta albo wyszczekanego jamnika? To nie bajka! To całkiem możliwe. Aby rozbudzić kreatywność u dziecka rodzic musi sam puścić wodzę wyobraźni. Najłatwiej będzie podczas wspólnego gotowania i zabawy!

Twórcze spojrzenie na świat pozwala dziecku zrozumieć go na własny sposób i stawić czoła otaczającej rzeczywistości. Rozbudzając wyobraźnie i kreatywność, uczysz malucha rozwiązywać problemy oraz mierzyć się z nowymi sytuacjami. Najlepszym sposobem na takie lekcje jest wspólne spędzanie czasu i zabawa! Może w kuchni? Sprawdźcie nasze proste przepisy na kanapki Minecraft, wyszczekane jamniki oraz kanapeczki stateczki, które każde dziecko wykona z uśmiechem na twarzy!

Kanapki Minecraft (czas przygotowania: 10 min)

Składniki:

  • Szynka (np. biebrzówka od JBB Bałdyga)
  • Salami (np. rogal od JBB Bałdyga)
  • Ser biały w plasterkach
  • Serek śmietankowy
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Dojrzałe awokado (delikatnie miękkie)
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado obierz, a następnie przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Jedną połowę rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem. Powstałą pastą posmaruj kromkę chleba. Oczy i buzię zrób z czarnych oliwek. Drugą postać wykonaj z kromki chleba posmarowanej serkiem śmietankowym. Nogi wykrój z grubszego plastra szynki, a górę zrób z cieńszego plasterka. Oczy i nos wykonaj z chleba, czarnych oliwek, sera białego w plasterkach, szynki i salami.

Wyszczekane jamniki (czas przygotowania: 10 min)

Składniki:

  • Parówki (np. polanki od JBB Bałdyga)
  • Czarne oliwki
  • Sałata
  • Pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Parówki przekrój na części, które posłużą jako łapki, buzia i ogonek. Wycięte części ciała przymocuj wykałaczkami do tułowia z całej parówki. Oczy i nos wytnij z oliwki i ułóż na gotowej główce. Talerz udekoruj sałatą i pomidorkami.

Kanapeczki stateczki (czas przygotowania: 20 min)

Składniki:

  • Szynka (np. konserwowa od JBB Bałdyga)
  • 2 jajka
  • Pieczywo
  • Pół cebuli
  • Masło
  • Ser żółty
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szynkę oraz cebulę pokrój w drobną kotkę i smaż na maśle, aż cebula się zeszkli. Dodaj rozmącone jajka, dopraw solą i pieprzem, mieszając co chwilę. Z pieczywa wykrój niewielkie kwadraty i ułóż na nich jajecznicę. Na wykałaczkach umocuj ser i szynkę w kształcie trójkątów, tworząc żagle.

Smacznej zabawy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *