Naleśniki z cieciorką – sycący obiad dla całej rodziny
Czas czytania:1 min

Naleśniki z cieciorką – sycący obiad dla całej rodziny

0 0

Dobrym pomysłem na smaczny i sycący obiad w gronie najbliższych są wytrawne naleśniki. To proste danie, które można przyrządzić już w kilka minut. Kluczem do sukcesu w przypadku tego rodzaju naleśników jest farsz. Warto zrezygnować z mrożonych warzyw i wykorzystać coś znacznie bardziej pożywnego, a mianowicie gotowaną cieciorkę. Z nią wytrawne naleśniki nabiorą orientalnego i wyrazistego aromatu.
Rodzinny obiad, do którego zasiadają zarówno starsi, jak i młodsi domownicy, musi być nie tylko pyszny, ale i bardzo pożywny. W tym przypadku idealnie sprawdzą się wytrawne naleśniki z gotowaną cieciorką. To proste w wykonaniu, szybkie i sycące danie, które możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami, przyprawami oraz świeżymi ziołami. Z pewnością zasmakują całej rodzinie.

Naleśniki z cieciorką i serem – składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 4 łyżki kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
  • 50 g sera żółtego w plastrach
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • sól

Naleśniki z cieciorką – przygotowanie:

Do miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, cukier, sodę i 2 łyżeczki soli. Następnie rozrabiamy ciasto, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Cieciorkę wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie doprawiamy solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie mieszamy. Do powstałego farszu dodajemy drobno pokrojony ser żółty i kiełki fasoli mung. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz i składamy je na pół. Przed podaniem podgrzewamy naleśniki w piekarniku przez około 7 minut, aby ser żółty się roztopił.

Naleśniki z mięsem mielonym i cieciorką na ostro – składniki:

  • ½ puszki cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 70 g kukurydzy z puszki (np. marki Sandra)
  • 400 g mielonego mięsa
  • 5 gotowych naleśników
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 papryka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • garść startego żółtego sera
  • sól i pieprz

Naleśniki z cieciorką na ostro – przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie siekamy paprykę chili, a pomidory, paprykę zieloną oraz czerwoną kroimy w paski. Tak przygotowane warzywa, a także odcedzoną ciecierzyce oraz kukurydzę dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką i smażymy około 20 minut. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 8 minut.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Butelkowa zieleń na jesień
Next post Nasiona Chia w diecie kobiet w ciąży