Przepis Matteo Brunetti na pistacjową panna cottę z ciasteczkami

Wprowadź do swojego domu świąteczną atmosferę z pysznymi, chrupiącymi ciasteczkami dr Gerard. Jak to zrobić, aby ten wyjątkowy czas stał się jeszcze bardziej nastrojowy? Jednym z produktów, jakie na ten okres przygotował w swojej ofercie dr Gerard, jest pierniczkowy ludzik o aromatycznym, korzennym smaku. Idealnie sprawdzi się do rozgrzewających zimowych napojów, dekoracji ulubionego kubka oraz jako składnik słodkiego deseru. Jedną ze świątecznych propozycji na delikatny deser przygotował Matteo Brunetti

Przepis:panna cotta pistacjowa

-100g ciasteczek Cookie Man dr Gerard (1 opakowanie – na jeden deser jedno ciasteczko do środka, jedno do pokruszenia na wierzch, jedno do dekoracji)
-150g pistacji łuskanych (niesolonych)
-60g cukru pudru
-40g oleju roślinnego
-4 płatki żelatyny (8g)
-80g cukru
-500ml śmietanki 30%
-Pistacje do dekoracji
-Listki mięty lub bazylii
-6 niewielkich foremek (może być również kieliszek do wina lub średniej wielkości szklanka)

Przygotowanie:

Do pojemnika blendera wrzucić pistacje, cukier puder oraz olej – blendować do momentu uzyskania gładkiej pasty. Przygotować foremki na Panna Cotta – rozgnieść ciasteczka Cookie Man i wsypać na dno. Następnie do rondelka średniej wielkości dodać śmietankę oraz cukier, podgrzać (ważne – nie zagotowujemy śmietanki, tylko dobrze ją podgrzewamy – czas na ogniu to około 5 minut). W międzyczasie płatki żelatyny namoczyć w miseczce z zimną wodą. Następnie do dużej miski wlać uzyskaną pastę z pistacji, ciągle mieszając, powoli dolewać do niej śmietankę. Po uzyskaniu gładkiej masy należy przelać ją do wcześniej przygotowanych foremek. Gotowy deser należy odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem posypać Panna Cotte rozkruszonymi ciasteczkami i pistacjami,a następnie udekorować Cookie Man’em oraz dodać listki mięty lub bazylii. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *