Przepis świąteczny: Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie
Czas czytania:1 min

Przepis świąteczny: Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie

0 0

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż. Najwyższa pora zastanowić się, co znajdziecie się na naszym stole. Dziś proponujemy przepis na rybę ze śliwką kalifornijską w galarecie, autorstwa Mariety Mareckiej

Ryba w galarecie – składniki

  • Ok. 600 g filetów z halibuta
  • ½ marchewki
  • ½ pietruszki
  • 4 plastry imbiru
  • Sól, pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g śliwki kalifornijskiej + kilka sztuk do dekoracji
  • Kilka gałązek koperku
  • 1 skórka z cytryny w całości
  • 1 goździk
  • 1 kardamon
  • 1 łyżka masła
  • Ok. 600-700 ml bulionu rybnego
  • 1 białko
  • 5 łyżek żelatyny

Ryba w galarecie – przygotowanie:

Marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości w bulionie rybnym. Rybę kroimy w ok. 2 cm kawałki, podgrzewamy bulion, dodajemy do niego skórkę z cytryny, 2 gałązki rozmarynu i 2 plastry imbiru. Podgrzewamy razem ok. 10 minut, zmniejszamy gaz i wkładamy partiami rybę. Gotujemy 2 minuty i wyciągamy ostrożnie. Układamy na półmisku do ostygnięcia. Śliwki suszone z Kalifornii zalewamy wodą, dodajemy 2 plastry imbiru, kardamon i goździk. Podgrzewamy, aż śliwki kalifornijskie zmiękną. Wyciągamy kardamon i goździk, miksujemy na gładką masę. Do kubeczka wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny, następnie dodajemy do masy śliwkowej i miksujemy blenderem, żeby dokładnie rozprowadzić żelatynę w masie. Bulion rybny podgrzewamy, wbijamy do niego surowe białko i zagotowujemy. Jak białko się zetnie, przelewamy bulion przez gęste sito, można na nim położyć gazę. Musimy uzyskać klarowny bulion. W 200 ml ciepłego bulionu rozpuszczamy 2-3 łyżki żelatyny, następnie wlewamy płyn do podgrzanej reszty bulionu i mieszamy. Na dnie filiżanek układamy plastry marchewki, pietruszki, gałązki koperku i pokrojoną w paski śliwkę, nalewamy bulionu z żelatyną tyle, by przykrył zawartość filiżanki. Następnie delikatnie układamy kawałki ryby i znów zalewamy bulionem. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut do lekkiego stężenia. Następnie nakładamy masę ze śliwek kalifornijskich i wstawiamy najlepiej na noc do lodówki do całkowitego stężenia. Serwujemy z sokiem z cytryny, ćwiartkami cytryn lub z octem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Szybki i prosty świąteczny piernik, który zawsze się udaje!
Next post Kulturalne prezenty pod choinkę