Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco

Cielęcina w stylu ossobuco to idealna propozycja na rodzinny obiad.

Składniki na 5 porcji:

· 500 g cielęciny

· 1 mniejsza cebula

· 5 pędów selera naciowego

· 1 marchewka

· przecier pomidorowy Valfrutta 500ml

· 1 cytryna

· 1 mniejsza pomarańcza

· pęczek natki pietruszki

· 200 ml wina

· 400 ml bulionu mięsnego

· mąka

· oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia

· sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania

Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.

Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *