Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem

Dynia – przez wielu nazywana królową jesieni, to warzywo, którego w październikowo-listopadowym jadłospisie nie powinno zabraknąć. Przybierająca rozmaite kształty i kolory, kusi nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim bogactwem właściwości smakowych i zdrowotnych. Niskokaloryczna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych i minerałów, znakomicie odkwasza organizm, a po obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Nie bez przyczyny więc tak chętnie wykorzystywana jest w kuchni. Polecamy przepis na rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem

Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem

Składniki:

  • 1 dynia
  • kilka liści Jarmużu marki Eisberg
  • 1,5 litra rosołu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)

Wykonanie:

Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać.  W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *