Cztery smaczne rozgrzewające dania
Czas czytania:2 min

Cztery smaczne rozgrzewające dania

0 0

Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć grypy czy przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt

Rozgrzewające dania – przepisy:

Chrupiące grzanki z caponatą ze Złotymi Owocami

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 100 ml oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 laska selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 75 g uprażonych orzechów pinii Bakalland
  • 60 g Złotych Owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia

Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą, następnie odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu bakłażany delikatnie i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę kroimy w kostkę, a seler w cienkie paski. Wszystko podsmażamy w garnku przez około 6 minut. Następnie dodajemy pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy bakłażany. Gotowe dodajemy razem z orzechami, Złotymi Owocami i oliwkami do pozostałych składników. Dusimy wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową caponatę możemy podawać z ciepłymi grzankami. Ozdabiamy listkiem świeżej bazylii.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • Szczypta soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 ml przecieru pomidorowego

Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pecan

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 0,5 kg brukselki
  • 75 g orzechów Pecan Bakalland
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • 3 łyżki oliwy z dodatkiem ziół
  • Sól i pieprz do smaku

Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.

Zapiekanka curry z kaszą kuskus i rodzynkami

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 100 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 40 g sera koziego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki curry
  • Pół łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki śmietany do sosów

Kuskus przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Następnie dodajemy do niego rodzynki, starty imbir, curry, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy pierwszą warstwę kaszy na którą przekładamy pokrojony w plasterki kozi ser i śmietanę. Następnie dodajemy drugą warstwę kaszy. Wierzch posypujemy dodatkowo rodzynkami. Danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Botoks – wszystko co chciałaś wiedzieć, ale bałaś się zapytać
Next post Trendy z wybiegów – 7 rzeczy, które musisz mieć w tym sezonie!