Te gofry pokochają wszyscy – sprawdź, jak przyrządzić je samodzielnie
Czas czytania:2 min

Te gofry pokochają wszyscy – sprawdź, jak przyrządzić je samodzielnie

0 0

25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Przysmak ten, wywodzący się z Belgii, podbił już cały świat. W Polsce świeże gofry najczęściej można kupić w budkach ciągnących się wzdłuż deptaków charakterystycznych dla wakacyjnych kurortów, a także w objazdowych food truckach. Na pewno znajdziemy je też w regularnym menu każdej kawiarni czy cukierni. Jednak przy odrobinie wolnego czasu i chęci te pyszne, chrupiące i pulchne wafle możemy przyrządzić samodzielnie w domu

Gofry, obok naleśników, omletów i tostów, to bardzo uniwersalne danie, szybkie w przygotowaniu – idealne na rodzinne śniadanie lub deser. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a możliwość tworzenia własnych kompozycji za pomocą różnorodnych dodatków sprawia, że gofr dawno przestał się już kojarzyć jedynie z cukrem pudrem, dżemem czy bitą śmietaną. Można je jeść również w wersji wytrawnej, na zimno lub ciepło
– w każdej smakują dobrze i każdej trudno jest się oprzeć.Gofry na milion sposobów? Wystarczy dobrze przyrządzone ciasto, a dodatki pozostawcie waszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Poznajcie różne oblicza gofrów, oto kilka z nich:

Śniadanie w amerykańskim stylu 

Macie ochotę na typowe amerykańskie śniadanie? Nic prostszego! Choć początkowo połączenie słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkimi goframi może wydawać się nietrafione, to wystarczy jeden gryz i można dać się uwieść, już po jednym gryzie przekonacie się, że to jednak strzał w dziesiątkę. Do śniadania można dodać jeszcze jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem. Jest jedna uwaga – te gofry uzależniają!

Składniki: 

Gofry:

· 1 szklanka mąki pszennej

· 1 szklanka mleka Mazurski Smak UHT 3,2%

· 3 łyżki rozpuszczonego masła extra Mazurski Smak

· 3 jajka

· 1 łyżeczka cukru

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· szczypta soli

Dodatki:

· 6 cienkich plastrów wędzonego boczku·

4 łyżki syropu klonowego

· wiórki zimnego masła extra Mazurski Smak

Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól.W drugiej miksujemy mleko, masło i jajka. Wsypujemy do niej suche składniki i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 10 minut.Boczek smażymy na chrupko na patelni. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Smażymy gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gotowe gofry rozkładamy na dwa talerze, a następnie kładziemy na nich bekon. Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i posypujemy wiórkami masła.

Słodka klasyka z czekoladową nutką 

Jak zrobić gofry czekoladowe, które są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Wystarczy dodać do nich kefir! W takiej wersji świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami np. truskawkami, bananami lub borówkami. Z pewnością pokochają je dzieci.

Składniki: 

· 450 g kefiru Milko

· 200 g mąki pszennej

· 60 g masła extra Łaciate

· 3 jajka

· 2 łyżki cukru

· 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

· 1 łyżka kakao

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Studzimy.Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z kefirem i masłem. Białka ubijamy na sztywno.W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia.Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka. Pieczemy gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Moda nie całkiem serio czyli styl Leandry Medine
Next post TOP 5 – niebanalne przepisy na Wielkanoc