Wielkanocne potrawy z odrobiną orientu

Podczas Świąt Wielkanocnych wizytówką każdego domu jest stół, przy którym zbiera się cała rodzina. Warto zadbać nie tylko o jego udekorowanie, ale również o wyjątkowe potrawy, które się na nim znajdą. W tym czasie najczęściej serwujemy gościom smakowity żurek z kiełbasą, jajka z majonezem, pasztet i lukrowane baby. Eksperci marki Jasmeen postanowili unowocześnić tradycyjne menu i dodać do wielkanocnych potraw odrobiny orientu

Jajka faszerowane pastą z bakłażana

Na wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Wersja z pastą z bakłażana i orzechami włoskimi nada im wyrazistego i pysznego smaku.

Składniki:

  • ½ opakowania pasty z bakłażana marki Jasmeen
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g pieczarek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • ól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy orzechy przez około 5 minut. Następnie obrane i pokrojone pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pastę z bakłażana wkładamy do miski i polewamy dwoma łyżkami oliwy, dokładnie mieszając. Ugotowane jajka na twardo przekrajamy w poprzek i wyjmujemy z nich żółtka. Następnie do miski z pastą z bakłażana dodajemy pieczarki, orzechy, posiekaną natkę pietruszki i żółtka. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałą masą napełniamy połówki jajek, które układamy w półmisku i dekorujemy natką pietruszki.

Sałatka z hummusem i kaszą bulgur

Sałatki od zawsze królują na świątecznych stołach, dlatego w tę Wielkanoc warto urozmaicić menu o nowe propozycje. Hummus to orientalna potrawa kuchni Bliskiego Wschodu, której smak idealnie komponuje się z różnymi składnikami, dlatego warto wykorzystać go podczas świąt.

Składniki:

  • ½ opakowania hummusu marki Jasmeen
  • 200 g ugotowanej kaszy bulgur
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 4 pomidory suszone
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • olej
  • dodatki do dekoracji: szczypiorek, ugotowane jajko i marchewka

Przygotowanie:

Do miski przekładamy hummus, pomidory suszone, sok z cytryny oraz oliwkę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą blendera. Powstałą pastę łączymy z ugotowaną oraz osuszoną kaszą bulgur. Następnie dodajemy pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posiekaną drobno pietruszkę. Na sam koniec możemy udekorować sałatkę za pomocą długich gałązek szczypiorku, na których układamy kilka plasterków pokrojonej marchewki, a obok nich cienkie kawałki białek jajka, które będą imitować listki kwiatów.

Pasztet z ciecierzycy

Domowy pasztet to jedna z tych potraw, bez których wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Ten w wersji z ciecierzycą świetnie smakuje i nie zawiera mięsa. To ideale rozwiązanie dla wegetarian oraz wegan.

Składniki:

  • 3 puszki ciecierzycy marki Jasmeen
  • 300 g ugotowanych batatów
  • 6 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy siemię lniane, zalewamy je wodą i odstawiamy na około 30 minut. Następnie podgrzewamy je na małym ogniu cały czas mieszając. Przestudzone bataty rozgniatamy za pomocą widelca. Następnie w misce blendujemy odcedzoną ciecierzycę i dodajemy do niej siemię lniane, orzechy laskowe, przyprawy oraz rozgniecione bataty. Wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstała jednolita masa. Keksówkę smarujemy dokładnie olejem, posypujemy mielonymi orzechami i wkładamy do niej gotową masę z ciecierzycy. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około godzinę. Gotowy i wystudzony pasztet kroimy i podajemy z ciemnym pieczywem i pomidorami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *