Wytrawne naleśnikowe wariacje – w sam raz na śniadanie, obiad oraz kolację

Naleśniki to pomysł na szybki i prosty w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Warto spróbować tych w wersji wytrwanej z dodatkiem orientalnych składników, takich jak hummus czy cieciorka. Dzięki nim na długo pozostaniemy syci i dostarczymy naszemu organizmowi wartościowych składników, takich jak białko czy błonnik pokarmowy

Daniem, które od lat pojawia się na naszych stołach i ma swoich miłośników zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, są naleśniki. To uniwersalna potrawa, którą przygotujemy już w kilka minut. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, jak i kolację. Wystarczy rozrobić, a następnie upiec ciasto i dodać ulubione składniki, np. dodatki prosto z kuchni Bliskiego Wschodu. Dzięki nim będzie nie tylko smacznie i zdrowo, ale i wyjątkowo.

Grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

Składniki:

  • ½ hummusu marki Jasmeen
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki żytniej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól pieprz

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, mleko, wodę, szczyptę soli oraz pieprzu. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które następnie smarujemy warstwą hummusu, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą suszonej papryki. Kolejno na rozgrzanej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy świeży szpinak (przez około 6 minut). Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy w rulon.

Naleśniki z ciecierzycą i warzywami na ostro

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
  • 1 łyżeczka pasty harissa marki Jasmeen
  • 300 ml mleka ryżowego
  • 400 g sosu włoskiego puttanesca
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • ¾ czerwonej papryczki chilli
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • olej

Przygotowanie:

Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy posiekaną cebulę, pora oraz papryczkę chilli i całość podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę harrisa, sos puttanessca, sól i smażymy, aż całość zgęstnieje. Następnie przygotowujemy ciasto na naleśniki, dodając do miski mleko ryżowe, dwa rodzaje mąki, jajka i kurkumę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ¼ odcedzonej i zblendowanej cieciorki i zalewamy ¼ gotowego ciasta – smażymy z obu stron. Gotowy naleśnik przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z warzywami. W ten sam, sposób przygotowujemy kolejne naleśniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *