Zupa krem z groszku zielonego z awokado

Zielony groszek to warzywo, które nie zawsze należy do lubianych przez najmłodszych Jeśli zmiksujemy go z awokado i podamy jako zupę-krem, łatwiej zachęcimy malucha do zjedzenia cennej dawki witamin.

Zupa krem z groszku i awocado – składniki (2 porcje) :

  • 400 g mrożonego groszku
  • jedno dojrzałe awokado
  • duża zielona papryka
  • ok. 0,75l wody źródlanej Mama i ja
  • średnia szalotka
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie :

1. Cebulę, czosnek oraz paprykę obieramy i drobno kroimy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, lekko solimy i całość dusimy przez kilka minut.

4. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju w średniej wielkości garnku o grubym dnia, pamiętając o częstym mieszaniu.

5. Do naczynia z cebulą wsypujemy groszek mrożony, w sezonie może być świeży.

6. Do garnka z ziemniakami dodajemy cebulę wraz z papryką oraz wodę Mama i ja, a następnie gotujemy przez ok. 10-12 minut.

8. Na koniec przygotowaną zupę doprawiamy do smaku i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę wody.

9. Zupę serwujemy wraz z pokrojonym awokado oraz jogurtem greckim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *