Zupa tajska z serkiem kremowym i mlekiem kokosowym!

Wakacje to idealny czas na podróże… kulinarne! By posmakować prawdziwej egzotyki, nie trzeba lecieć na drugi koniec świata czy iść do restauracji. W domowej kuchni sami możemy wyczarować orientalne pyszności, które latem smakują po prostu wspaniale. Do przygotowania idealnej zupy tajskiej potrzebujemy tylko odpowiednich składników i sprawdzonego przepisu. Ajatyckie pyszności w ramach cyklu #PyszneInspiracje Hochland prezentuje Damian Kordas!

Kuchnia tajska zwłaszcza latem cieszy się niezwykłą popularnością. Świeże, oryginalne składniki, aromatyczne zioła i przyprawy, wyrazisty smak – ta kuchnia kusi i zachęca do próbowania coraz to nowych potraw. Egzotyka latem smakuje doskonale, a aromaty curry, świeżej kolendry czy mleka kokosowego choć na kilka chwil przenoszą nas w dalekie rejony wakacyjnej beztroski.

Propozycją na wakacyjne menu jest zupa tajska, która jest absolutnym klasykiem kuchni azjatyckiej. W wersji z krewetkami, kremowym serkiem Hochland Śmietankowy i mlekiem kokosowym jest autorską propozycją Damiana Kordasa, znanego autora książek, vlogera i zwycięzce kulinarnego show. W ramach cyklu #PyszneInspiracje Hochland, Damian prezentuje wyjątkowe receptury na pyszne dania, które każdy z nas może przygotować w domowym zaciszu. Dzięki kremowemu serkowi Hochland, zupa jest niezwykle aksamitna i delikatna, dlatego z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Azjatyckie klimaty są bliżej niż myślisz – spróbuj i przekonaj się, jak proste i pyszne są orientalne inspiracje Hochland!

ZUPA TAJSKA Z SERKIEM KREMOWYM HOCHLAND I MLEKIEM KOKOSOWYM

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 opakowania kremowego serka Hochland Śmietankowy w krążku
  • świeża kolendra
  • 10 świeżych krewetek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 10 mini pieczarek

Przygotowanie:

  1. W garnku roztop olej kokosowy i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir.
  2. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej wszystko bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i gotuj przez około 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj krewetki oraz pieczarki i gotuj około 2 minuty, następnie dodaj kremowy serek Hochland i poczekaj aż się roztopi.
  4. Na sam koniec dodaj posiekaną świeżą kolendrę i sos sojowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *