Jakimi właściwościami wykazuje się jagoda kamczacka?

Wiele owoców ma wyjątkowe właściwości. Ich występowanie powoduje, że od wieków były stosowane w medycynie ludowej. Do takich owoców zaliczają się jagody kamczackie, które są popularne w Japonii, Chinach czy Rosji. W Polsce uprawianie tej rośliny dopiero zdobywa popularność. Jednak nawet na własne potrzeby zdecydowanie się na uprawianie wiciokrzewu kamczackiego pozwala uzyskać dostęp do jagód, które nazywana bywają eliksirem życia. Wynika to z faktu, że jagoda kamczacka zawiera wiele cennych składników.

Co zapewniają owoce jagody kamczackiej?

W medycynie ludowej jagody kamczackie stosowane są między innymi w celach wzmacniających organizm. Natomiast regularne spożywanie takich owoców jest w stanie przeciwdziałać wysokiemu ciśnieniu oraz ograniczać ryzyko zawału serca. Spowolnić można rozwijanie się jaskry. Jagody mogą zapobiegać również anemii. Do najważniejszych składników znajdujących się w owocach można zaliczyć witaminę C. Na stu gramach jagód kamczackich znajdować może się nawet 180 mg kwasu askorbinowego. To ilość porównywalna z tą znajdującą się w roślinach uznawanych za najbardziej bogate źródła witaminy C. Obejmuje to pomarańcze, kiwi czy czerwone porzeczki. Dodatkowo składniki, które zawiera jagoda kamczacka to:

  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor.

W ten sposób można dostarczać do organizmu bardzo cenne mikroelementy. Mają one bardzo duże znaczenie dla jego właściwego funkcjonowania.

Jakim chorobom może zapobiegać jagoda kamczacka?

Najważniejsze dla zachowania dobrego zdrowia w dłuższym okresie jest podejmowania działań profilaktycznych. Pozwalają one przeciwdziałać występowaniu konkretnych problemów ze zdrowiem. Bardzo ważna jest między innymi odpowiednia dieta. Powinna być ona bogata w składniki odżywcze. Jednak istotne jest dostarczanie również cennych związków jak antyoksydanty. Takie składniki posiada jagoda kamczacka, w której znajdują się związki fenolowe, oraz kwasy fenolowe. Działają one przeciwutleniająco, co pozwala przeciwdziałać takim chorobom, które rozwijają się pod wpływem stresu oksydacyjnego. Do takich schorzeń można zaliczyć te związane z układem krążenia. Potwierdzają to badania naukowe, że stosując napoje czy spożywając owoce jagody kamczackiej, można ograniczyć rozwijanie się problemów z krążeniem. Dodatkowo pozytywnie można wpływać na poziom glukozy i lipidów we krwi. W ten sposób można ograniczyć ryzyko rozwinięcia się cukrzycy. Nawet u osób na etapie przed cukrzycowym można uzyskać efekt łagodzenia zaburzeń metabolizmu glukozy i lipidów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *