Mięsa z owocową nutą

Brak pomysłu na obiad? Zaskocz swoich bliskich ciekawym połączeniem mięsa i owoców. Unikatowe połączenia malin i pomarańczy sprawi, że nawet największy niejadek poprosi o dokładkę

Pierś z kaczki z sosem malinowym

4 porcje

Składniki:

4 szt fileta z kaczki

Marynata:

1 op. przyprawy do piernika

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka pieprzu czerwonego

Sos:

300g malin

1 łyżka oleju

2 łyżeczki miodu

½ papryczki chili

sól

Wykonanie:

Składniki Marynaty rozetrzeć w moździerzu. Natrzeć przyprawami filety z kaczki, przykryć i odstawić na dobę do lodówki.

Sos:

Papryczkę chili posiekać w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić papryczkę i chwilę przesmażyć. Dodać maliny i miód, zagotować. Maliny przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.

Fileta położyć skórą do dołu na zimnej patelni i na wolnym ogniu smażyć 8-10 minut pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5-7 minut pod przykryciem. Po usmażeniu pierś zdjąć z patelni na deskę na 2 minuty by nam odpoczęła. Pokroić na plastry grubości 1 cm trzymając nóż pod kątem 45° do deski.

Podawać z sosem malinowym i kluskami śląskimi.

Pieczeń z indyka w pomarańczach

Składniki:

1,5 kg fileta z indyka

1kg pomarańczy (4szt)

100ml białego wina

100ml soku pomarańczowego

50g miodu

2-3 gałązki rozmarynu

1 łyżka mąki pszennej

Do smaku:

Sól, pieprz młotkowany, imbir, cynamon

Wykonanie:

Fileta doprawić solą, pieprzem młotkowanym, cynamonem, imbirem, miodem i rozmarynem odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Pomarańcze sparzyć we wrzątku. 2 pomarańcze pokroić w ósemki. Dwie pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w cząstki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 80°C.

Indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sok pomarańczowy i białe wino, dodać przyszykowane wcześniej pomarańcze.

Piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 ° C, odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 minut pamiętając by go obrócić w międzyczasie.

Pierś z indyka wyciągnąć, pokroić na plastry, przełożyć na półmisek, obłożyć cząstkami pomarańczy ze skórką.

Pozostały sos przelać do rondelka i zagęścić zawiesiną z mąki i wody, zagotować. Polać nim fileta z indyka.

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *