Rok szkolny czas start! Jak oszczędzić czas na przygotowaniu posiłków dla dzieci?

Rozpoczęcie roku szkolnego to dla rodziców powrót do rzeczywistości pełnej obowiązków. Pomoc w nauce i odrabianiu lekcji czy zawożenie dzieci na zajęcia dodatkowe to tylko ułamek zadań, które powróciły we wrześniu do grafiku mamy i taty. W nadmiarze spraw do załatwienia liczy się każda minuta i ustalenie priorytetów – o ile niektóre prace domowe możemy odłożyć na później, to w przypadku gotowania taka opcja nie wchodzi w grę. Przyrządzanie domowych posiłków bywa bardzo czasochłonne, ale jest najlepszym sposobem na kontrolowanie diety dziecka. Okazuje się jednak, że można spędzać w kuchni mniej czasu, bez uszczerbku na jakości potraw. Poznaj nasze sposoby!

Przygotowanie posiłków to nie jedyny obowiązek rodzica, ale z pewnością zajmujący najwięcej czasu. Jeśli dopiszemy do listy zadań także pozostałe prace domowe i pomoc w odrabianiu lekcji okazuje się, że po całym dniu, zostaje niewiele wolnych chwil nie tylko dla siebie, ale również dla swoich bliskich. Godziny, które moglibyśmy przeznaczyć na rozmowę lub zabawę z pociechą, spędzamy w kuchni, ale wcale nie musi tak być. Jak gotować szybko, smacznie i zdrowo?

Gotowe półprodukty – nie takie straszne jak je malują

Warzywa w puszkach, słoikach czy mrożonki to świetny sposób na skrócenie czasu spędzanego na gotowaniu. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie należy myśleć o nich jako o tych „mniej zdrowych”. W pełni sezonu najlepszym wyborem są oczywiście te świeże, jednak nie bój się korzystać także z tych mrożonych – mają takie same wartości odżywcze oraz są łatwo dostępne przez cały rok. Gdy nie masz czasu na mycie, obieranie i krojenie świeżych warzyw, sięgnij do zamrażalnika po paczkę różyczek brokuła albo gotowy mix warzywny. Mrożone owoce takie jak maliny czy mango możesz dodać do kolorowego smoothie, owsianki albo muffinek, dlatego warto mieć je w zanadrzu, aby szybko wzbogacić posiłki dzieci o smaczną porcję witamin.

Mrożonki to bardzo wygodna opcja, ale dobrze jest mieć w kuchni także półprodukty z puszki czy słoika.Passata pomidorowa z dodatkiem ziół i czosnku albo krojone pomidory będą stanowić doskonałą bazę dla sosów do makaronu czy pizzy. Przygotowując strączki – np. ciecierzycę – sięgnij po te w zalewie. Wystarczy odcedzić cieciorkę, dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, ulubione przyprawy i mąkę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy, z której uformujesz kotleciki. Na koniec usmaż je z niewielkim dodatkiem oleju na patelni lub w frytkownicy powietrznej. Zdrowy i pożywny obiad gotowy w kilka minut! – mówi Tomasz Strzelczyk, kucharz i ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery z opcją air fry oraz frytkownice beztłuszczowe.

Meal prep, czyli przygotowuj z wyprzedzeniem

Meal prep to system gotowania, który ma na celu skrócić czas, jaki spędzamy w kuchni. Jego główne założenie to poświęcenie kilku godzin jednego dnia, w trakcie których przygotowuje się posiłki na cały tydzień. Nie chodzi jednak o jedzenie codziennie tego samego, a mądre wykorzystywanie poszczególnych składników. W niedzielę możesz upiec mięso, które raz zjecie z ryżem i surówką na obiad, a przez kolejne dni będziesz dodawać je do sałatek, kanapek czy tortilli. Do „gotowania na zapas” doskonale sprawdzają się też dania jednogarnkowe jak curry czy gulasze, które można zamrozić lub zawekować i zawsze mieć gotowy posiłek w zanadrzu.

Mięsa po obróbce termicznej nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż 3-4 dni, podobnie jak sosy czy inne dania, w których jest jednym ze składników. Jeśli ugotowaliśmy za dużo najlepiej podzielić potrawę na porcje i zamrozić w szczelnych pojemnikach. Dzięki temu, będziemy mogli rozmrozić tylko tyle, ile faktycznie będziemy potrzebować w danym momencie. Co do samego rozmrażania – najlepiej pozostawić posiłek w lodówce na noc i wykorzystać go na drugi dzień, natomiast w wersji ekspresowej zawsze można posłużyć się mikrofalówką lub multicookerem – podpowiada Tomasz Strzelczyk.

W meal prep wpisuje się również odpowiednie przygotowanie i przechowywanie warzyw i owoców po ich zakupie. Dzięki temu zachowują świeżość na dłużej i można je szybko dodać do dania głównego lub zaserwować dziecku jako przekąskę. Marchewkę i ogórka najlepiej pokroić w słupki, zamknąć w słoikach wypełnionych wodą i włożyć do lodówki. W przypadku rukoli i innych zielonych liści, przechowuj je w szczelnym pojemniku wyłożonym od góry i dołu lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób nie tylko ograniczysz marnowanie jedzenia, ale będziesz także mieć pod ręką świeżą zieleninę do kanapek i sałatek dla swoich pociech. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w ten sam sposób postąpić z innymi warzywami. Pokrojoną w kostkę cebulę czy czosnek przełożysz do woreczka strunowego i zamrozisz, a następnym razem szybko wrzucisz do gotującego się dania. Oprócz warzyw, do wcześniejszego przygotowania świetnie nadają się także kasze – gryczana czy kuskus – oraz ryż brązowy, który jest zdrowszą alternatywą dla białego. Ugotowane porcje możesz bez obaw przechowywać w lodówce do 3 dni.

Sprzęty przyspieszające gotowanie – ale jakie?

Sprawny przebieg gotowania zależy także w dużej mierze od sprzętów, z których korzystasz. Ostry nóż to obowiązkowy przedmiot w każdej kuchni, który znacząco przyspiesza pracę. Tępe narzędzie wydłuża czas krojenia warzyw i mięsa, a jego używanie może być naprawdę frustrujące. Niezbędne będą też porządna obieraczka i duża deska do krojenia, które zdecydowanie ułatwią przygotowanie dań. Oprócz standardowych akcesoriów kuchennych warto przyjrzeć się też bliżej urządzeniom, które ułatwią życie każdemu rodzicowi. W tym celu sprawdzą się różnego rodzaju sprzęty jak multicookery, roboty kuchenne czy urządzenia typu air fryer. W ich przypadku często wystarczy włożyć do naczynia składniki, wybrać program, a posiłek robi się praktycznie sam. Łatwość obsługi sprawi, że Twoja pociecha nie będzie mieć problemu z samodzielnym odgrzaniem obiadu, a nawet sama zechce przyrządzić prosty posiłek.

W przypadku starszych dzieci warto nauczyć je korzystania z tego typu udogodnień – bez problemu odgrzeją w nich przygotowane wcześniej danie czy same upichcą coś prostego jak śniadaniowe zapiekanki. Należy wbić do miseczki jajka, rozbełtać je i doprawić solą oraz pieprzem, a następnie dodać do nich pokrojoną w kostkę chudą szynkę, paprykę i odrobinę szczypiorku – posiekanego drobno lub pociętego nożyczkami. Następnie trzeba wydrążyć z przekrojonych na pół bułek miąższ, zalać miksturą, oprószyć serem i zapiekać w air fryerze przez niecałe 10 minut – podpowiada Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot.Przyrządzanie zdrowych i smacznych posiłków dla dzieci nie musi oznaczać spędzania wielu godzin w kuchni. Planowanie menu, meal prep i korzystanie z ułatwiających życie rozwiązań to niektóre z wielu sposobów, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas. To jak wykorzystasz wolną chwilę, zależy tylko od Ciebie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *